Проблемите в Български държавни железници могат да се решат само

...
Проблемите в Български държавни железници могат да се решат само
Коментари Харесай

В БДЖ се страхуват от промяната, като първобитен човек от тъмното, обяви шеф на железниците

Проблемите в Български държавни железници могат да се решат единствено от външни за системата хора. Работещите в тях се опасяват от смяна, като примитивен човек от тъмното, това разгласи през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководител на Съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ " Григори Григоров.

Той уточни, че смяната в структурата на железниците, която планува " БДЖ - Пътнически транспорти " и БДЖ - Товарни транспорти " да се преобразуват в ЕАД, се е наложила, тъй като техните шефове за година са посочили, че не могат или не желаят да създадат нужните промени.

Григоров разясни, че след преобразуването, вместо от шефове, двете структури ще се управляват от управителни препоръки, състоящи се от сред трима и петима души.

Председателят на Съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ " даде обещание доникъде на идната година да бъде решен дефицитът на вагони. " Тази година 100 вагона са ремонтирани в фабрики, а 50 в предприятията. Следващата съотношението ще е противоположното. В началото на 2020 година чакаме и 20 вагона от " Дойче бан " ", разясни Григоров.

Нови вагони и локомотиви се чакат до 24 месеца, като към този момент е финализирана поръчка за 40 вагона, а пред край е такава за 10 локомотива. До няколко дни се чака и завършване на контракта за ремонт на 46-те мотриси " Сименс ", които правят 60% от транспорта на пасажери.

Григори Григоров разгласи, че БДЖ има пет години да убеди страната, че може да даде качествена услуга, като в противоположен случай ще загине, като предлаганите от сдружението услуги ще се дадат на други превозвачи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР