Проблемите, свързани с психичното здраве, привличат все повече вниманието на

...
Проблемите, свързани с психичното здраве, привличат все повече вниманието на
Коментари Харесай

Как да разберем дали някой е психопат?

Проблемите, свързани с психологичното здраве, притеглят от ден на ден вниманието на обществеността. Все повече обществени персони признават за болесттите, с които се борят. И все пак върху някои психологични разстройства продължава да тегне стигма. Антисоциалното разстройство на личността, необятно известно като психопатия, остава значително завалено и лимитирано до клишетата от престъпните филми.

Но разстройството е доста по-разпространено, в сравнение с известната просвета го показва, изяснява психиатърът доктор Макс Пембертън.
„ Всички ние имаме – в по-голяма или по-малка степен – аспекти от нашата персона, които са психопатични “ – споделя той.
Антисоциалното личностно разстройство се характеризира с непредсказуемо, непостоянно и наяве трагично държание.
Според Националната работа по опазване на здравето (НСЗ) на Англия диагнозата се слага при съществуване на един от следните индикатори във всекидневното държание:

-Повтарящо се нарушение на закона
-Повтарящо се лъжливо държание
-Импулсивно държание или некадърност за обмисляне напред във времето
-Раздразнителност и настъпателност
-Безразсъдно занемаряване на личната сигурност или сигурността на другите
-Липса на отговорност
-Липса на възприятие за виновност и разкайване
Пембъртън прибавя, че индикатори като студено или лишено от угриженост държание, незадълбочено обаяние, елементарно отегчаване и разочароване също за притеснителни признаци. Например, в случай че човек не може да се задържи по-дълго на нито една работа или се слага в рисковани обстановки, без да мисли за следствията.
Разпознаването на сходни признаци нормално е допустимо още в късната юношеска възраст и началото на третото десетилетие, когато личностите към този момент са изцяло завършени. Въпреки това проучвания са съумели да разпознават черти на антисоциално държание при петседмични бебета.
НСЗ прибавя, че антисоциалното държание е най-тежко при хората на двадесет и няколко години и може да се усъвършенства с наближаването на 40-годишна възраст.
Затруднението с изпитването на състрадание и нежеланието за вдишване на отговорност са също основни знаци за различаване на това личностно разстройство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР