Проблемите със стомаха са често срещани и се предизвикват най-вече

...
Проблемите със стомаха са често срещани и се предизвикват най-вече
Коментари Харесай

Храни и напитки, успокояващи раздразнен стомах

Проблемите със стомаха са постоянно срещани и се провокират най-много от стрес, напрежение, бактерии, вируси. От тях могат да зародят болки, конвулсии, неразположение. Тези положения могат да са в действителност мъчителни, тъй като пречат на осъществяването на ежедневните действия и концентрацията.

Добрата вест е, че даже болката и дискомфортът в стомаха да ви заварят някъде на открито, постоянно можете да хапнете нещо, което работи успокояващо на стомаха. Някои питиета също оказват изненадващо позитивен резултат.

Кои са храните и напитките, които понижават болки и неразположения в стомаха?

Банани

Най-лесно е да изядете един банан. Той има месеста и суха конструкция, която въздейства позитивно върху гастроинтестиналния тракт. Този плод е богат на фибри, подпомагащи храносмилането, намаляващи диарията, болките и спазмите в стомаха. Витамин В6 в бананите понижава подуването и газовете, успокоява мускулите на червата.

Бял изгорял самун

Ако до момента сте спазвали диета и сте наблягали най-вече на пълнозърнестия и черния самун, при проблеми със стомаха е време да похапнете малко бял добре изгорял самун. Пълнозърнестите брашна съдържат едри нерафинирани частици, които нервират в допълнение стомаха, защото са трудносмилаеми. Белият самун за разлика от тях работи успокояващо и се обработва елементарно.

Яйца

Яйцата са един от най-хубавите източници на висококачествени протеини и мазнини, потискащи киселинния рефлукс и намаляващи болката в стомаха. Те са елементарен избор за храна, когато се появят стомашно-чревни проблеми. Консумирайте ги варени.

Овесени ядки

Овесените ядки оказват помощ при нервиран и мъчителен корем. Фибрите в тях подтикват храносмилането и намаляването на стомашните сокове. Не прекалявайте с количеството обаче, защото и овесените ядки са от не изключително лесносмилаемите храни. Консумирайте не повече от една шепа.

В доматите се съдържат ензими, стимулиращи размножаването на потребните бактерии в храносмилателния тракт. Това оказва помощ за угнетяване на възпалението, болките, спазмите, диарията, запека и всички сходни признаци, свързани с неразположения в коремната област.

Сладки картофи

Храните, които съдържат калций, магнезий и калий имат свойството да балансират натрия в организма, надлежно киселините в стомаха. Сладките картофи са богати на тези минерали. Освен това структурата им е месеста и лесна за храносмилане, което в допълнение успокоява стомаха. Подобни на тях са авокадото, бананите, тиквата.

Джинджифил

Въпреки много пикантната нотка във усета си, джинджифилът успокоява раздразнения корем. Освен това той е уместно средство и при гадене и повръщане.

Вода

При нервиран и мъчителен корем не е изключително целесъобразно да експериментирате с напитките, изключително сладките, газираните и алкохолните. Водата е най-естествената течност, от която организмът има потребност.

Кафе

Въпреки че въздействието на кафето върху стомаха е спорно (особено на гладен стомах), някои проучвания сочат, че антиоксидантите в кафето оказват помощ в балансирането на киселините, понижават признаците на гадене и болки. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР