Проблемите със ставите създават на кучетата сериозен дискомфорт, следователно запазването

...
Проблемите със ставите създават на кучетата сериозен дискомфорт, следователно запазването
Коментари Харесай

Остеоартрит при кучето

Проблемите със ставите основават на кучетата сериозен дискомфорт, затова запазването на подвижността на домашния любим непосредствено зависи от навременното разкриване на патологията и грижите на стопанина.

Остеоартритът при кучето е едно от най-често срещаните нарушавания в тази област, само че от време на време може да е много комплицирано откриването на патологията в началните стадии на развиване. За да се предотврати утежняването на обстановката и да се защищити кучето от цялостна парализа, би трябвало да знаете какви са главните признаци на това нарушаване, с цел да можете да потърсите навременна лекарска помощ.

Остеоартрит при кучето - в идващите редове вижте повече за този противен здравословен проблем:

Заболяването води до дегенеративно-дистрофични промени в костната тъкан и хрущялите. Болестта няма инфекциозен генезис, и при нея постоянно може да се стигне до цялостно заличаване на хрущяла в ставите. Локализацията на патологичния развой може да бъде друга, а точно както в обособените области на костната тъкан на крайниците на кучето, по този начин и на цялата му повърхнина с интервали на обостряне и затихване.

В допълнение към артрозата кучетата могат да имат коксартроза, която има своите присъщи клинични прояви. Тук обаче приказваме за дегенеративни промени в региона на тазобедрените стави. Имайки поради, че те са най-големите стави в тялото на кучето, поемайки главното натоварване, не е изненадващо, че тази част страда по-често от другите.

Причини за появяването на остеоартрит при куче

Могат да се разграничат няколко разнообразни фактори, които могат да доведат до остеоартрит при кучето. Важно е обаче да се вземе поради дали става въпрос за второстепенен или примитивен остеоартрит.

- възраст на кучето (колкото по-голям е домашният любим, толкоз по-висока е вероятността от развиването на патологията);

- нараснала физическа активност;

- затлъстяване и наднормено тегло при кучето;

- нелекуван артрит;

 остеоартрит при кучето лекуване

- пострадвания на ставната тъкан;

- дисплазия на ставите при кучето.

Колкото са повече рисковите фактори, то толкоз повече се покачва вероятността от остеоартрит при кучето. Така да вземем за пример, питомците с обикновено телесно тегло доста по-рядко страдат от това заболяване. Именно по тази причина е доста значимо да се грижите за кучето си и да го храните здравословно. Интересен факт е, че декоративните породи кучета са по-предразположени към остеоартрит, имайки поради обстоятелството че ставите им се натоварват много повече.

Симптоматика на остеоартрита при кучетата

До огромна степен признаците на остеоартрита при кучето зависят от възрастта на болния домакински любим, стадия на болестта и самостоятелните характерности на кучето. Едни от най-срещаните прояви на това заболяване са следните:

- загуба на непоклатимост при придвижване на животното;

- смяна в походката му;

- мощна болежка, караща животното да скимти или да накуцва върху засегнатия крайник;

- затруднено изправяне;

- утежняване на апетита при кучето;

- заспалост и незаинтересованост при кучето;

- мощна отмалялост и зной.

Диагностика и лекуване на остеоартрита при кучетата

Ако сте забелязали един или повече от горните признаци при кучето ви, тогава неотложно би трябвало да го заведете на обзор при ветеринар, който да прегледа животното. Окончателната диагноза може да се сложи единствено след обширен обзор и снемане на анамнеза.

За задачата притежателя ще бъде запитан разнообразни въпроси, като да вземем за пример какви са признаците, по кое време са се появили, възраст на кучето и други. Заедно с това ще бъдат осъществени редица диагностични процедури, като да вземем за пример може да се направи рентген на ставите или пък кръвен тест.

Лечението на остеоартрита при кучетата от всички породи нормално се свежда до продължителната приложимост на лекарства и физиотерапия, макар че в някои случаи може да се наложи да бъде направено хирургично възобновяване на костните недостатъци. Само лекарят може да реши каква е степента на заболяване и какво е най-хубавото лекуване за съответния случай.

Отговорният метод на стопанина към здравето на кучето е най-голяма гаранция за предварителната защита от развиването на редица болести, в това число и на остеоартрита. Именно по тази причина е значимо да се грижите добре за любимеца си и да спазвате всички превантивни ограничения, като да вземем за пример да не прехранвате кучето си. В случай че нещо ви безпокои, тогава незабавно би трябвало да се обърнете към ветеринар, който да прегледа кучето и да извърши подробна диагностика на положението му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР