Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който

...
Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който
Коментари Харесай

Колко е голям проблемът с незаконната сеч в България?

Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне. Това аза пред "Хоризонт " Владимир Димитров, някогашен горски чиновник, по отношение на противозаконната сеч.

"Има противозаконна сеч, тъй като има обществени проблеми – това са небогати хора, които няма с какво да се прехранват и отопляват – това са хора, принудени да крадат, безработни. Друг проблем е образованието – това са необразовани хора ", уточни още той.

"От другата страна е, че системата не ги санкционира – те няма с какво да платят, а актовете падат в съда. Имам чувството, че страната съзнателно ги оставя тези хора да оцеляват в гората, само че гората в един миг ще свърши. Горските чиновници също мъчно и без поддръжка се пробват да се оправят – и те не знаят какво да подхващат. Не че са удовлетворени от тази обстановка, само че без работа не може, въпреки това има и отлив от качествени фрагменти, който може - напуща системата ", разяснява още Димитров.

Темата разяснява и инж. Дамян Дамянов, шеф на Югозападното държавно горско дружество.

"Нещата в общи линии са правилни, само че не съм склонен, че страната ги е оставила обществено слаби хора в гората, както и че горските са оставени сами да се оправят с бракониерстването и кражбата на дърва ", означи той.

"Проблемите фактически са съществени и най-сериозният от тях е възприятието за безотговорност. Това би трябвало да бъде изчистено в нашата процедура – страната би трябвало да откри метод да накаже тези, които нарушават законите – когато има нарушаване, нарушителят да си заплати – въпреки и за дребни количества, това е значимо и като предварителна защита и за запазване на гората “.смята инж. Дамянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР