Проблемите с щитовидната жлеза могат да засегнат всеки човек. И

...
Проблемите с щитовидната жлеза могат да засегнат всеки човек. И
Коментари Харесай

Проблеми с щитовидната жлеза: 10 признака, които да проверите

Проблемите с щитовидната жлеза могат да обиден всеки човек. И с цел да разберете дали е допустимо да обиден и вас – прочетете публикацията ни!

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, под адамовата ябълка. Тя е дребна, само че доста значима, тъй като отделя хормони, които имат огромно въздействие върху нашия метаболизъм и други процеси в човешкото тяло. Според Американската асоциация към 20 милиона американци страдат от някакъв тип увреждане на щитовидната жлеза, а 60% даже не са наясно, че имат проблем.

Представяме ви 10 признака, указващи, че щитовидната жлеза не работи вярно. Ако имате някои от тези признаци, най-добре е да се консултирате с доктор. Не пропускайте нашия бонус в края на публикацията!

Суха и груба кожа

Хипотиреоидизмът води до утежняване положението на кожата, което я прави дебела, суха и люспеста.

Загуба или изтъняване на косата

Растежът на косата зависи от вярното действие на щитовидната жлеза. Прекомерното обособяване на хормони, които се създават в простатата, може да докара до обстоятелството, че косата изтънява, а неналичието на хормони – до загуба на коса.

Необичайна активност на храносмилателния тракт

Щитовидната жлеза играе значима роля в регулирането на функционалността на червата. Хипоактивната жлеза може да провокира запек, а свръхактивната – до честа дефекация.

Депресия или ненадейно безпокойствие

Ако изпитвате безпокойствие през последните години, има възможност щитовидната жлеза да не работи вярно. Свръхпроизводството на хормони води до по-голяма стимулация на мозъка, което кара пациентите да бъдат нервни. Базедовата болест има противоположния резултат: тя кара хората да са депресирани и изтощени.

Необичайно чувство за обливане със студена или гореща пот

Щитовидната жлеза е като термостат за тялото ни, тъй като контролира телесната температура. Ако производството на хормони се усили, обмяната на веществата в организма се усилва, което води до чувството за обливане с гореща пот. Ако има недостиг, пациентът може да страда от непрекъснато чувство за мраз.

Наднорменото тегло или бърза загуба на тегло

Хормоните на щитовидната жлеза са виновни за регулирането на обмяната на веществата. По-малко от естественото произвеждане може доста да понижи способността ви да горите калории, което да ви кара да наддавате тегло непрекъснато, а несъразмерната секреция ще ви накара да отслабнете бързо.

Нередовна менструация

Ако имате някакви проблеми с менструалния цикъл, това може да се дължи на повредена щитовидна жлеза. Липсата на задоволително хормони прави менструацията по-тежка и продължителна или даже да пристигна повече от един път в месеца. Обилното произвеждане на хормони може да забави менструалния цикъл.

Затруднена централизация

Ако щитовидната жлеза не работи вярно, мозъкът ви ще страда от същата орис. Липсата на произвеждане на хормони може да докара до загуба наизуст, а множеството хормони – до компликации в концентрацията.

Дискомфорт и увеличение на шията

Свръхпроизводството или дефицита на хормони може да докара до увеличение на щитовидната жлеза и шията, както и до образуването на втора брадичка.

Промяна в сърдечната периодичност

При отделянето на хормони на щитовидната жлеза сърцето може да бие по-бавно, до момента в който хипертиреоидизмът предизвиква ускорена сърдечна периодичност.

Бонус: Кой е с по-голям риск?

Жените са изложени на по-голям риск спрямо мъжете. Рискът се усилва за дамите над 60-годишна възраст. В риск са и хората, в чийто жанр се срещат болести, свързани с щитовидната жлеза.

Вижте още: За да бъде кожата ви като на 30, ви би трябвало чаена лъжичка!

Тест по шията за определяне на заболяване на щитовидната жлеза:

Наклонете главата си обратно и преглътнете. Напипайте шията към адамовата ябълка и зоната над ключицата. Ако смятате, че имате бучки, се консултирайте с вашия доктор.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР