Проблемите с пазара на труда и недостига на квалифицирани кадри

...
Проблемите с пазара на труда и недостига на квалифицирани кадри
Коментари Харесай

Недостигът на работна ръка у нас става по-голям проблем от корупцията

Проблемите с пазара на труда и дефицита на квалифицирани фрагменти открои политологът Иван Кръстев по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление. Във форума вземат участие министър председателят Бойко Борисов, министри, представители на деловите среди.

Кръстев означи, че казусът с дефицита на квалифицирана работна ръка сега за вложителите е даже по-голям от положението на правосъдната система и корупцията. Недостигът на фрагменти съгласно политолога е значително вследствие на икономическия модел, основан на ниски заплати и налози. Според него този модел работи мъчно, когато границите са отворени, тъй като огромна част от квалифицираните фрагменти вземат решение да заминат на открито.

Вторият проблем по отношение на пазара на труда е обвързван с рецесията на просветителната система и по-точно двете разнообразни равнища на обучение - елитни гимназии, които приготвят възпитаници, които даже не аплайват в български университети. Затова съгласно политолога това събитие става фактор за овакантяване на хората и дава отрицателен резултат върху пазара на труда.

Друг фактор, влияещ върху положението на пазара на труда, е, че актуалната наклонността е хората да губят самообладание и към този момент да желаят да получат всичко незабавно. Това съгласно политолога основава обстановка, в която, в случай че не се даде на хората опция да се развиват бързо, те стартират да търсят реализация другаде.

Според политолога тезата, че казусът с пазара на работна мощ може да бъде решен с импорт на такава е политически нереалистичен. Въпросът е какво се прави за хората, които са тук, сподели Кръстев, представен от Българска телеграфна агенция. Той уточни измежду методите за превъзмогване на казуса - вложения в образованието, като акцентира, че в началото и това може докара до по-високи равнища на тръгване на хората. Следователно, с цел да бъдат арестувани хората тук, би трябвало да се появи и културна среда, в която хората мислят, че триумфът им тук има значение, счита политологът.

Политологът засегна и тематиката за Западните Балкани в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, като уточни нуждата да се регистрират измененията във външната политика във връзка с района. Европейски Съюз към този момент не е в монополно отношение към района, означи политологът, като засяга ползите на Китай и Русия. Той регистрира също и смяната от 2003 година с процеса на консолидиране на Турция към Европейски Съюз и сегашните връзки на тази страна с Общността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР