Проблемите с машините за местния вот на 29 октомври ще

...
Проблемите с машините за местния вот на 29 октомври ще
Коментари Харесай

Проблемите с машините за местния вот ще бъдат решени в последния момент

Проблемите с машините за локалния избор на 29 октомври ще бъдат решени в последния миг, разяснява пред Българска национална телевизия шефът на " Сиела норма " Веселин Тодоров. По думите му първо ЦИК би трябвало да реши кой ще настройва софтуера и най-вероятно ще бъде оповестена социална поръчка. 

От ЦИК още не са търсили " Сиела ", само че са провели предварителни диалози с производителя на машините " Смартматик " за опциите и периодите за доработка на софтуера. За да има задоволително време, спецификацията би трябвало да е подготвена да края на август.

" Трябва да се опише организационно и софтуерно по какъв начин това да стане, защото машините не съдържат в себе си изборни описи. По-скоро административно би могло на първия екран да се забрани на гласоподавателя да избира кмет на кметство или на регион. Тези случаи ще са малко, само че би трябвало да им се окаже повече внимание от секционните комисии ", посочи Веселин Тодоров.

Според него, в случай че резултатите от първия тур бъдат оповестени до сряда, машините ще могат да се приготвят за втория тур.

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на доста от машините, заради което имаше проблеми и десетки прекъсвания на устройства.

" Нашият механик влиза, възвръща работата и изборният ден завършва сполучливо, само че не е обикновено машините да стопират по 10 пъти дневно. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да стопират неизвестно, казусът е машинален ", добави Веселин Тодоров.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР