Проблемите с машините продължават - вече са над 80 тези,

...
Проблемите с машините продължават - вече са над 80 тези,
Коментари Харесай

ЦИК: Над 27% гласували до 16 часа, над 80 машини са вън от строя

" Проблемите с машините не престават - към този момент са над 80 тези, за които ЦИК е получила информация и е прекратено машинното гласоподаване. В тези случаи се гласоподава единствено на хартия ", уточни представителят на ЦИК Росица Матева. 

За част от машините проблемите са свързани с това, че отпечатват бяла бюлетина, без никакво наличие, или с отчасти наличие, от което не може да се разбере по какъв начин е дал своя вот гласоподавателят. Заради това гласуването с тези машини се прекратява. Подобен беше и въпросът преди обед, когато от Централната изборна комисия оповестиха за общо 65 неработещи обикновено машини. 

" Към 16:20 ч. жалбите са две, сигналите са към този момент 67, които са обработени и много от тях са свързани с това, че в доста секции членовете на СИК не слагат щемпел на машинните бюлетини и се надявам, че посредством вас (бел. ред.: медиите) ще стане ясно, че не е нужно да има щемпел. Съгласно методическите инструкции на ЦИК даже да не е комплициран щемпел върху машинната бюлетина, тя е действителна и следва да бъде броен гласът, който тя носи ", уточни още Матева.

" Дали сме инструкции още, когато има разпечатана празна бюлетина или отпечатана доста къса бюлетина, върху която не е записано по какъв начин е дал своя вот гласоподавателят, да му се даде опция да гласоподава единствено още веднъж. Някои гласоподаватели просто не са изчакали да им се даде такава опция и са си тръгнали ", добави тя. 

Получихме сигнали, че в някои секции хората не са изчакали членовете на СИК-овете да получат указания по какъв начин да работят при дефектни бюлетини, добави Матева. 

Като цяло, по думите на Матева, изборният ден досега протича умерено и обикновено.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР