Проблемите с липсата на аптеки в малките населени места и

...
Проблемите с липсата на аптеки в малките населени места и
Коментари Харесай

Проф. Асена Стоименова: В ЕС българите най-много доплащат за лекарства

Проблемите с неналичието на аптеки в дребните обитаеми места и дефицитът на денонощни аптеки са от години. А от през вчерашния ден страната даде летящ старт и на бизнеса с медикаменти през вендинг машини. До този миг тези вендинг машини се намираха единствено на територията на аптеките и там се продаваха единствено медикаменти без рецепта, така наречен " отиси ". Това разгласи пред БНР проф. Асена Стоименова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз, която поздрави своите сътрудници с днешния интернационален празник.

" Основната задача на фармацевтичната специалност е да оказва помощ на хората да употребяват по-добре медикаментите, по-рационално, със съответния съвет и консултация, изключително в тези тежки времена на пандемия, когато сме натикани в ролята на продавачи в бели престилки. Магистър фармацевтите сме учили да оказваме помощ на хората и на лекарите да създадат своя избор на вярното лекарство в точния миг, да предотвратят неточности. В различен страни има държавни планове, в които фармацевтите със своите съвещания понижават с 20-30% разноските за медикаменти. В Европейски Съюз българският пациент доплаща най-вече за медикаменти ", изясни тя.

" Преди да приказваме за нормативни промени, би трябвало да приказваме за промени в мисленето. В последните години регулацията на аптечната активност, както и направленията клинична фармация и фармацевтични грижи, изискват съответните нормативни регулации. И даже неотдавна в закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули, който се гледа на комисията към Народно събрание по опазване на здравето, отпадна един текст, който щеше да даде опция на фармацевтите да се занимаят с действия по промоция на здравето. Системата на опазването на здравето би трябвало да се гледа холистично, т.е. изцяло. Всички в един екип - лекари, фармацевти и пациенти - всеки със своята отговорност. В центъра да бъде пациентът. Системата да бъде подкрепяща за пациента, фармацевта и лекаря, с цел да могат те да вземат решение е само съображение професионализъм ", сподели още тя.

Според нея в последните месеци в изискванията на борбата с вируса още повече стана ясно какъв брой са значими фармацевтите, които са на първа линия. " Особено, когато хронично болните се притесняваха да посещават своите лекари, имаше и дефицит на медикаменти. В тези спешни моменти стана ясно, че фармацевтът е най-достъпният медицински експерт и че неговият съвет е скъп. Важни и основни се оказаха освен знанията на фармацевтите, а и техните умения за връзка в това изключително състояние. Системата изисква освен експерти, а и несъмнено равнище на организация ", счита Стоименова.

Относно обвиняванията към нея, които й бяха повдигнати от прокуратурата за нейни изявления при започване на коронакризата, тя счита, че е съобщила пред БНР и Българска национална телевизия световноизвестни трендове в лекарственото доставяне.

" Прокуратурата откри, че това са тревожни обстоятелства. Софийският областен съд върна обвиняването назад на прокуратура, защото претекстовете на 23-и състав бяха, че не схваща в какво ме упрекват ", разясни тя.

Проф. Стоименова показа и за инициираните няколко инспекции (в това число 2 данъчни) против нея като физическо лице и БФС - като юридическо лице, както и инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), в качеството ѝ на изпълнителен шеф на Дирекцията по медикаментите.

" Очевидно държавната машина се провежда, може би с цел да се дисциплинира гласът на фармацевтичното съсловие ", сподели проф. Сербезова.

Относно бизнеса с медикаменти през вендинг машини, тя счита, че все още, съгласно настоящото законодателството, единственото място, където могат да се отпускат медикаменти, това са аптеките.

" В дрогериите могат да се отпускат медикаменти по лист, така наречен " отиси " (лекарства без рецепта). Но даже и тези лекарствени артикули могат да станат нездравословни при корист. Затова страната е планувала консултация. Не приказваме единствено за дефицит на медикаменти и аптеки. Всеки пациент би трябвало да има достъп до фармацевт. Фармацевтичната консултация, въобще фармацията и опазването на здравето в това последно звено са превърнати в бизнес с медикаменти. Да обаче медикаментите са необикновен тип стока. Те могат да оказват помощ, само че и да навредят. Някой би трябвало да наблюдава тази приложимост. И тази грижа е скъпа. Законодателството изисква тези вендинг машини да бъдат само на територията на аптеки, въпреки че Законът за лекарствените средства се трансформира през месец...

Основните въпроси са:
Потърсено ли е мнението на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите, тъй като виждаме, че водещо е Министерството на стопанската система - и това никога не е единствено бизнес;
Проектът съгласуван ли е с актуалното законодателство в областта на медикаменти (тук отговорът е очевиден);
Как ще се обезпечи сходството на отпущането на лекарствени артикули в разпоредбите на добра фармацевтична практика;
Как магистър фармацевтите ще управляват предписването и отпущането - това е активност, която не може да се прави от автомати...

Дали този план би доближил медикаментите до хората? Те би трябвало да ги приближат по безвреден метод, със съответната фармацевтична консултация и не за сметка на обезсмислянето на фармацевтичната специалност ", показа още Стоименова.

" Струпването на аптеки в огромните градове е резултат от недобрата регулация на аптечната активност, време е за по-дългосрочни тактики, а не за решение на парче ", безапелационна е тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР