Проблемите с личния автомобил могат да накарат и най-спокойните хора

...
Проблемите с личния автомобил могат да накарат и най-спокойните хора
Коментари Харесай

Пет от най-често срещаните проблеми с отоплението на колата

Проблемите с персоналния автомобил могат да накарат и най-спокойните хора да се изнервят. Ако парното на автомобила ненадейно стартира да духа леден въздух вместо топлота в средата на студена зима, имате основателна причина да бъдете разочаровани. Проблемното отопление на колата може да трансформира шофирането в студените зимни месеци в неприятно преживяване.

Няколко разнообразни неща могат евентуално да се объркат в системата за отопление на купето, тъй като тя има доста съставни елементи, които работят дружно, с цел да затоплят колата ви. Ако е налице е един или повече от тези проблеми, вашето транспортно средство може да духа студен въздух, вместо топлота.

Ето петте най-често срещани аргументи, с цел да не работи отоплението на колата ви:

1. Няма задоволително охлаждаща течност (антифриз) в системата

Вашата кола употребява охлаждаща течност, която нормално се състои от 50% антифриз и 50% вода за изстудяване на мотора, изключително през горещите месеци на лятото. През зимата загрялата охлаждащата течност се довежда от мотора до радиатора на отоплението, където отдава топлината си, с цел да може да загрее въздуха влизащ в купето.

Нормално е първоначално, до момента в който мотора на колата загрее, да духа студен въздух в купето. Но в случай че хладният въздух продължава да духа и след загряване на мотора, първото нещо, което би трябвало да ревизирате, е равнището на охлаждащата течност. Когато равнището на охлаждащата течност в системата е ниско, тя няма да може да доближи до радиаторчето на парното, с цел да отдаде топлината си дейно.

2. Проблеми с радиатора на парното

Радиаторът на парното най-често се намира под таблото на автомобила и също може да е причина за проблемите с отоплението. Това се случва, когато охлаждащата течност не циркулира вярно през тръбите му, горещият въздух от вентилатора не доближава до него или има задръстване в самия нагревател.

Ако подозирате, че нещо не е наред с радиатора на парното, следете за появяването на някой от тези признаци:

- замъгляване вътре в колата
- появяването на лек блудкав аромат в колата
- няма теч в охлаждащата система, само че равнището на антифриза понижава бързо
- прегряване на мотора

3. Повреди на въздуховодите и контролните апарати

Понякога повода за проблемите с отоплението се крие в негоден клапан за надзор на „ топло-студено “, щета във въздуховодите или развалени контролери за регулация на парното. Ако клапанът е затънал на позиция ограничителен достъпа на топлота или самата врътка на таблото е развалена, това ще попречва естествената работа на системата за отопление и вентилация на колата ви.

4. Повреден термостат

Ако термостатът на колата ви е развален, това също може да наруши вярното действие на системата за отопление. Смяната му нормално е лесна и относително евтина процедура.

5. Теч на антифриз

Последният общ проблем с отоплението на колата е теч на охлаждаща течност. А както стана ясно, ниското равнище на антифриз в системата води до проблеми с отоплението на колата през зимата. Има доста разнообразни места, където може да има течове и да се губи антифриз. Не забравяйте да ревизирате маркучите, радиатора и водната помпа за възможни повреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР