Проблемите с благоустрояването и преобразяването на Тютюневия град обсъдиха днес

...
Проблемите с благоустрояването и преобразяването на Тютюневия град обсъдиха днес
Коментари Харесай

Областният управител създава работна група за Тютюневия град

Проблемите с благоустрояването и преобразяването на Тютюневия град разискаха през днешния ден на работна среща с представители на НИНКН, Община Пловдив и сдружението на притежателите на здания в зоната. Срещата се организира по самодейност на регионалния шеф на област Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев.
Прочетете още
„ Целта е през днешния ден да сложим началото на един градивен разговор, да се очертаят проблемите и в ускорени темпове да стартираме да отстраняваме трудностите пред обновяването на зоната и превръщането й в привлекателно място за живеене, бизнес и просвета, каквото е желанието на всички пловдивчани. Дълбоко съм уверен, че това желаят и управлението на Министерството на културата, НИНКН и на Община Пловдив “, съобщи регионалният шеф. По думите му някъде обаче се къса нишката, тъй като към този момент две десетилетия не се намират работещи решения и няма направени правила за нейното благоустрояване като зона със статут на недвижима културна полезност.

„ В същото време постройките в Тютюневия град не престават да се самосрутват и основават сериозна заплаха за живота на преминаващите. Самонастанили се хора в тях палят пожари, които могат да доведат до жертви и големи вреди. По данни на ОДМВР-Пловдив единствено през м. август има два такива случая “, разяснява още доктор Зюмбилев.

Главният проектант на Община Пловдив арх. Димитър Ахрянов приветства концепцията за възобновяване на разговора сред заинтригуваните страни с посредничеството на Областна администрация.

„ През последните четири години Община Пловдив е направила всичко, което е належащо от нейна страна и оказала напълно подпомагане на НИНКН, само че до този миг нищо не може да предприеме за благоустрояване на Тютюневия град “, разяснява арх. Ахрянов. Той напомни, че общината има направен план за реорганизация на инфраструктурата в зоната, който е импортиран в НИНКН, само че чака утвърждение с претекста, че към момента не са направени характерните правила за зоната. Необходимо е да бъдат съгласувани от института уличните настилки, осветлението и детайлите на градското обзавеждане.

„ Като представители на притежателите на здания в Тютюневия град приветстваме възобновяване на разговора сред нас и институциите, от които зависи бъдещото на Тютюневия град. Ние имаме капиталови планове и желаеме да съхраним тези здания като им дадем ново предопределение и живот. За жал към този момент 6-7 години подобен открит диалог сред заинтригуваните страни не се е провеждал, а без него е мъчно да има значителен прогрес “, съобщи ръководителят на Сдружението на притежателите на здания в Тютюневия град Константин Бояджиев. Сдружението е готово да спомага с всичко належащо, с цел да може да се изработят ясни и транспарантни правила за статута на зоната и да стартира нейното благоустрояване. „ Ние също не желаеме това да бъде нереален град, а постройките да бъдат социализирани и приобщени към публичния и културния живот на Пловдив “, акцентира Бояджиев.

„ Екип от доста стимулирани и готови експерти от НИНКН сега изготвя експертно изследване на цялата зона, което е пред своя край и ще бъде импортирано в Министерството на културата “, съобщи от името на екипа урбанистът Владимир Петров. Заедно с него работят още арх. Боряна Колева, арх. Мая Ковачева и доайенът и потвърден специалист в запазване на културното завещание - арх. Антоанета Топалова. Според предварителните проекти към Министерството на културата до два месеца ще бъде основана Междуведомствена група, която да създаде характерните правила за зоната.

„ Необходима е обаче ясна пътна карта с съответни периоди и задължения от институциите и заинтригуваните страни. Не бива да бъде пренебрегнат нито един от участниците, в случай че желаеме в действителност най-сетне да завърши сагата с Тютюневия град “, заключи на финала доктор Зюмбилев. Той заяви, че идната среща в този формат ще бъде след месец, а на нея ще участва и представител на Министерството на културата, с цел да бъде обезпечен процесът по направа на разпоредбите.

В днешната среща участваха също основният секретар на НИНКН Теодор Генев, основният секретар на регионална администрация Георги Янев, началникът на правния отдел Ема Дочкова и специалисти.

Статутът на Тютюневия град

С протокол № 5 от 22.05.2000 година в Приложение 5, б. Д от НСОПК (Националния съвет за запазване паметниците на културата) дефинира статута на зоната като групова архитектурно-строителна недвижима културна полезност, в нея попада и Тютюневия град с уличните ансамбли и постройките от ул. „ Иван Вазов “ до ул. „ Цанко Дюстабанов “. Като от това следват и съответните режими на запазване на недвижимата културна полезност.

Специализираният експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНЦ) на 10 октомври 2022 година на свое съвещание дефинира статута на централната градска зона „ Филипопол – Тримонциум – Пловдив “ като групова археологическа, урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна полезност от интервалите на Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане, ново и най-ново време от национално значение. В нея попада и Тютюневият град, само че това решение не дефинира до край режима на запазване на постройките, което основава изключителни компликации както на общината, по този начин и на вложителите.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР