„Проблемите около хакването на НАП не са един и два,

...
„Проблемите около хакването на НАП не са един и два,
Коментари Харесай

Вени Марковски: НАП трябва да осигури безплатна проверка на всичко, свързано изтеклите данни


„ Проблемите към хакването на Национална агенция за приходите не са един и два, а (много) повече. Какво да вършим? “ предизвести в блога си Вени Марковски, основна фигура от прохождането на интернет у нас и съосновател на първото Интернет общество, който през днешния ден е едно от одобрените имена в международното IT пространство, съобщи БНР.

Според Марковски проблемите са най-малко 3 - самият пробив, реакцията на Национална агенция за приходите, потреблението на изтеклите данни:

„ Всички са значими. Важно е да се знае, че се е случило. Важно е да се разбере по какъв начин тъкмо се е случило. Важно е да се вземат ограничения да не се повтарят сходни приключвания на информация. Важно е да се научат държавните институции да знаят по какъв начин да реагират в сходни случаи, тъй като занапред ще има и други такива случаи. Колкото и да се пазят институтите, хакването на компютърни системи е непредотвратимо. И е значимо да се знае какво може да се случи на хората, чиито данни са откраднати “, сподели Марковски в изявление за БНР.

„ Трябва да знаем, че медиите също са доста съществено виновни за приключването на информацията, защото се оказа, че когато индивидът изпратил известието с връзка към уеб страницата, на който са били сложени тези данни, с цел да могат медиите да ги смъкват и да ги погледнат, този адрес е бил оповестен в телевизионните репортажи и надлежно към този момент други хакери са ги видели “, напомни той в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ и акцентира, че и прокуратурата е трябвало да заличи персоналните данни от оповестените си материали.

„ Национална агенция за приходите би трябвало да даде услуги на всеки български жител, чиито данни са във изтеклите масиви, да получава безвъзмездна инспекция на всичко, обвързвано с тези данни. Тя би трябвало да поеме заплащането на известяването през Търговския указател, което е въпреки всичко някаква сума. Ако я умножите по 5 млн. души, ще се окаже, че са съществени суми. Тя би трябвало да провежда система за обявяване, когато електронните адреси, ЕГН-та и други персонални данни изтекат в интернет “, уверен е Вени Марковски.

Той напомни, че и в Съединени американски щати е имало сходни пробив преди години и хакнатото държавното институция е наело частна компания, която да прави сходно обявяване.

Подробности по тематиката можете да чуете в звуковия файл на онлайн страницата на БНР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР