„Проблемите на спорта са много. БСП като социална партия искаме

...
„Проблемите на спорта са много. БСП като социална партия искаме
Коментари Харесай

БСП: Масовият спорт трябва да е приоритет

„ Проблемите на спорта са доста. Българска социалистическа партия като обществена партия желаеме спорта да си върне обществената роля, да бъде още веднъж оня обществен феномен, който беше. Изключително значимо е в българския спорт да се върне научното звено, да има теоретичен институт. " Това съобщи Иван Ченчев, определен за народен представител от Българска социалистическа партия в 47-то Народно заседание, по време на договарянията за реализиране на съдружно съглашение на тематика " Спорт ". По думите му би трябвало да се сътвори нова координационна конструкция сред Министерството на образованието и Министерството на спорта, защото досега няма съгласуваност сред тях.

Проф. Даниела Дашева, учител в НСА и част от преговорния екип на Българска социалистическа партия, изясни, че Националната спортна система е в извънреден декаданс. „ Първото нещо, което би трябвало да се направи, е сериозен професионален разбор на Националната система на спорта, която има 4 подсистеми за решение ", съобщи тя като добави, че част от ограниченията би трябвало да бъдат краткосрочни, друга част средносрочни и трети дълготрайни.
По думите й първата подсистема касае ръководството на системата на спорта и проф.

Дашева счита, че е нужна промяна на Националната спортна система. „ Това значи да имаме нова визия и философия какво тъкмо ще съставлява спортният бранш. Управленската промяна ще касае от една страна администрацията и благоприятни условия на Министерството да работи във виртуална среда. Трябва да се премислят вътрешните структури на Министерството на спорта ", изясни тя като добави, че би трябвало да бъдат импортирани промени в Закона за спорта във връзка с концесиите, на функционалността на Министерството и ролята на министъра, да се създаде тактика за развиването на физическото образование и спорта.

Проф. Дашева бе безапелационна, че бюджетът за спортния бранш би трябвало да бъде повишен. „ В общинските бюджети да бъде заложен % за финансиране на спорта ", сподели още тя като добави, че трябват и данъчни преференции. „ Много значимо при финансирането е да се откри място на спортния тотализатор, който сега отделя 18% от това, което получава за спорта, а би трябвало да се търси метод този % да бъде повишен ", добави тя.

По думите й би трябвало да има предпочитани спортове, да има вложения в материална база, като се сътвори и указател на спортната база в България. Кадрова политика също е обект на полемика като би трябвало да се намерения за човешкия запас в спортния бранш - специализация, подготовка, преквалификация, младите експерти.

„ Трябва да се дефинира % за спортна просвета или да се сътвори Научно-приложен институт за спорт. Масовият спорт да бъде делегиран на локално равнище, спортните учебни заведения да бъдат реформирани ", са също част от предложенията, които проф. Дешева очерта, като добави и основаването на център за сложно здравно възобновяване.

Йордан Георгиев, ръководител на Постоянната комисия по спорт, деца и юношески действия на община Бургас предложи в новото съглашение спортът да бъде записан като държавна политика с висок приоритет. По думите му финансирането на спорта става по 3 метода - финансиране от държавния бюджет, от спонсори и компании, и от общинските бюджети. „ В момента Брутният вътрешен продукт за спорт е 0.08%, склонен съм той да бъде 1%, както е в развитите страни. Категорично би трябвало да се регламентират данъчните облекчения за юридическите и физическите лица - тези, които финансират и спонсорират клубовете и федерациите. Трябва да има избран % от бюджета на общините, който да бъде обособен за спорт - предлагаме да е към 3% ", изясни Йордан Георгиев.

Относно федерациите той изясни, че би трябвало да има по една за всеки спорт, а не по няколко федерации по еднакъв спорт. „ Треньорската специалност би трябвало да се приравни на учителската, да има външно оценяване на помощник-треньор ", сподели още той като добави, че през Министерството на спорта като финансиране, би трябвало да мине и поддръжката и възобновяване въз основата на ведомствените клубове - на Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи.

Антон Коджабашев, състезател и част от преговорния екип на Българска социалистическа партия, прикани в новото съглашение да бъде особено обърнато внимание на международните първенци и хората, спечелили медали за страната, които по думите му сега " умират от апетит и мраз ", а са дали здравето си за България.

Зам.-председателят на Общинския съвет в Сливен и част от преговорния екип на Българска социалистическа партия Деян Дечев добави, че общините би трябвало да бъдат деен сътрудник в спортния бранш.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР