Проблемите на НЗОК с дълговете към чужди фондове не са

...
Проблемите на НЗОК с дълговете към чужди фондове не са
Коментари Харесай

Счетоводната политика на НЗОК е объркана, призна зам.-министър

Проблемите на НЗОК с задълженията към непознати фондове не са от скоро. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков.

Според Пенков счетоводната политика на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) е объркана.

" При състояние, че действително към този момент всички знаят какъв брой са отговорностите към непознати здравноосигурителни институции, в формалния годишен счетоводен доклад на НЗОК фигурираше цифрата 7.5 милиона, което е изрично погрешно ", уточни Пенков.

" Тези вътрешни правила би трябвало да се поправят, тъй че безусловно транспарантно всички да знаят какви са отговорностите, а дали те са платими е различен въпрос ", добави заместител министъра.

Според него през тази година няма да има проблем с заплащането на отговорностите към непознатите институции, тъй като в бюджета на НЗОК са планувани 73 милион лв.. " Това са парите, които институцията е предложила на сдружението на немската каса, на австрийската каса и на другите по-малки каси, да бъдат разплатени ". По думите на Пенков става въпрос за разсрочени заплащания за 2018 година.

Следващата стъпка ще бъде да се проведат поредност от срещи, с цел да може да се направи по-добро обмисляне с другите институции на заплащанията, тъй че да се изчистят всички отговорности на НЗОК.

Пенков уточни още, че за първи път в последните години касата има такова повишаване на приходите. По думите му става въпрос за над 400 млн. лв., които ще дадат опция след договаряния с лекарския съюз да се трансформират някои цени на медикаменти и услуги, които не са били променяни от десетилетие.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР