Проблемите на Европа с миграцията ще са главен повод за

...
Проблемите на Европа с миграцията ще са главен повод за
Коментари Харесай

Чешкият премиер категоричен: България, Румъния и Хърватия трябва да бъдат включени в Шенген

Проблемите на Европа с миграцията ще са основен мотив за безпокойствие на гласоподавателите на изборите за Европейски парламент през май следващата година.

Това декларира в изявление за Ройтерс чешкият министър председател Андрей Бабиш, съобщи Българска телеграфна агенция. В него той акцентира още, че проблемите в Шенгенската зона се нуждаят доста по-спешно от решение, в сравнение с компликациите в еврозоната и че България, Румъния и Хърватия би трябвало да бъдат включени в Шенген. "Всеки приказва за еврозоната, което е в действителност смешно. Трябва да приказваме за Шенген ", сподели Бабиш. Според него е необичайно, че толкоз доста хора желаят да разискват промените в еврозоната, вместо да се занимаят с проблемите в Шенгенската зона, която обгръща по-голяма част от Европейски Съюз. Премиерът на Чехия, който е последовател на правилото на свободно придвижване, само че упорства за "силна граница " към Европа, твърди, че е нужно разширение на Шенгенското пространство, като в него бъдат включени България, Румъния и Хърватия.

Андрей Бабиш е отпред на една от най-евроскептичните страни в съюза, която не има намерение да се причисли към еврозоната, бореща се към момента с последствията от дълговата рецесия отпреди десетина години, отбелязва Ройтерс. В изявлението той твърди, че концепциите за задълбочаване на интеграцията в еврозоната - да вземем за пример да има общ бюджет - пораждат в допълнение разделяне в Европейски Съюз, който самият има потребност от промени и който би трябвало да се приготви за напускането на Англия.
Но Бабиш акцентира, че миграцията остава определяща тематика за блока. "Според мен след европейските избори ще има забележителна смяна. Има едно безшумно болшинство, което ще гласоподава по антиимиграционен метод ", споделя чешкият министър председател. Страни като Испания, която стана цел за мигрантите, заслужават внимание, а в Италия и Германия към този момент се виждат промени в посока срещу миграцията, прибавя той.

Като цяло, по мнението на Андрей Бабиш, Европейски Съюз се нуждае от съглашение по миграционната политика. "Ако философията е такава, че когато идва една лодка, а след това Италия моли няколко страни да вземат част от мигрантите, това не е метод за решение ", заключава министър-председателят на Чехия. Ройтерс напомня, че Чехия, както и другите страни от Вишеградската група - Полша, Словакия и Унгария - се опълчиха изрично на препоръчаната от Брюксел скица за систематизиране на мигрантите по квоти сред всички страни членки на съюза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР