Проблеми и добри практики в читалищната дейност обсъдиха по време

...
Проблеми и добри практики в читалищната дейност обсъдиха по време
Коментари Харесай

Какви са основните проблеми на читалището в Асеновград

Проблеми и положителни практики в читалищната активност разискаха по време на Национална кръгла маса, хазаин на която бе асеновградското Народно читалище „ Родолюбие “. Повод за образуване на форума е честване на 145-годишнината от основаването на културното средище в Асеновград. Своите хрумвания, оферти, достижения и проблематични тематики показаха посетители от Първомай, Смолян, Сопот и други градове на страната.



Представители на асеновградското читалище показаха най-основните проблематични проблеми, които стоят на дневен ред все още. Те са най-вече от материално-битов темперамент, тъй като постройката е доста остаряла, уточни ръководителят на културната институция – Мариана Дафчева. Тя изясни, че постройката и самите пространства в нея са големи. Това води до сложното им поддържане и отопление. Сцената, на която се показват театрални постановки, спектакли, концерти от локални и гостуващи реализатори, е в много занемарено положение. Прояден подът й, а в самата зрителна зала е студено. Някога сцената е била въртяща се и една от най-красивите, като в долната си част е побирала цялостен оркестър. „ Била е изключителна за времето си. С годините и политиките към читалищата, като цяло, освен към нашето, е довело до това положение. “, уточни Дафчева.
Друг проблем на културното средище в Асеновград е потребността от замяна на дограма и стъклопакет на прозорците. Някои от тях са счупени и колкото и да се влага в отопление, от процепите още веднъж влиза леден въздух през зимата. По думите на ръководителя на читалище „ Родолюбие “, проблем в тази ситуация е дефицитът на средства, с които разполага културното средище, чийто бюджет се състои отчасти от лични доходи и от общински средства. По мотив годишнината, в поддръжка на читалищната институция са се отзовали доста компании и частни лица, със средства от които е почнал ремонт на изложбената зала. „ Имаме помощта на значително хора, само че също толкоз доста са и дейностите, които би трябвало да бъдат осъществени и по тази причина е нужно време. “, посочи Мариана Дафчева. Тя счита, че проблеми от този вид могат да бъдат решени посредством кандидатстване по европейски планове или търсене и намиране на донори.
Освен проблематични тематики, по време на Националната кръгла маса в Асеновград се разискаха и хрумвания за положителни практики, шерване на положителен опит, способи за привличане на младежите в читалищните институции, формите на образование и занимания. В тази тенденция, читалище „ Родолюбие “ сподели презентация с реализирането на пиеса по приказката „ Златното момиче “. Тя бе сложена премиерно от детския чиатлищен спектакъл, единствено преди няколко дни. По време на форума бе разказано и за извънкласните дейнсоти, които се реализират в културната институция, като школи по изобразително изкуство, британски език, оперно пеене и други. „ Всички приказваме за читалището с основно „ Ч “. То е притежател на духовността на предишното, сегашното и бъдещето. Затова се опитваме да обхванем по опция по-голяма част от сферите на обществените значимости в живота, с цел да можем да подпомогнем децата, младежите и възрастните. Защото всички имаме потребност от внимание и развиване. “, сподели в умозаключение ръководителят на Народно читалище „ Родолюбие “ в Асеновград – Мариана Дафчева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР