Проблемен казус с проби със стволови клетки от пъпна връв.

...
Проблемен казус с проби със стволови клетки от пъпна връв.
Коментари Харесай

Затвориха българска банка за стволови клетки

Проблемен проблем с проби със стволови кафези от пъпна шнур. Дъщерната компания на тъканната банка „ Криосейв” в България приключва активност. Новината провокира напрежение измежду доста фамилии, платили по няколко хиляди лв. за пробите.

От 2010 година компанията у нас има лиценз за взимане на стволови кафези от кръв и от тъкан на пъпна шнур.

Дългосрочното запазване на пробите беше в лаборатория в Швейцария и Белгия, а от скоро е в Полша, което внесе ужас измежду фамилиите.

По данни на организация „ Медицински надзор” съвсем 5 хиляди са българските донори на тази банка.

Андреана ражда през 2014г. и подписва контракт с тъканната банка за взимане и предпазване на стволови кафези от пъпната шнур на рожбата ѝ.

Плаща 5 хиляди лева До месец май пробите се съхраняват в лаборатория в Белгия, а по-късно се реалокират в Полша.

Междувременно дъщерната компания на банката у нас задейства преустановяване на активността си.

„ Много е притеснително, тъй като действително не зная дали този контракт е годен, дали тази проба се съхранява и при какви условия тя е преместена”, съобщи Андреана Станева пред БТВ, клиент на тъканната банка.

От писмения отговор на българската компания излиза наяве, че тя желае да приключи активността си поради противоречие с последните политики на едноличния притежател – холандско сдружение.

А точно – закриване на лабораториите в Белгия и Швейцария, както и спиране на достъпа до базата данни с донори, което правело невероятно обслужването на локалните клиенти.

Пробите са превозени и се съхраняват по отношение на всички условия, твърдят от компанията и от изпълнителната организация „ Медицинска надзор”, която е изпратила питане до страните.

„ Гарантираха ни, че полската тъканна банка съблюдава европейските наставления за качество и сигурност на тъкани и кафези, че всички ограничения по превозване на пробите са взети по наставления, тъй че клиентите не би трябвало да имат притеснения”, съобщи доктор Евелина Цветкова, ИА „ Медицински надзор”.

На уеб страницата на тъканната банка е качена информация за прехвърлянето на пробите и по какъв начин хората да ревизират дали се съхраняват в лабораторията в Полша.

ИА „ Медицински надзор” проверявала българската компания, преди да приключи лиценза ѝ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР