Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете

...
Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете
Коментари Харесай

``Не България, а Европейският съюз трябва да се разбере със Северна Македония`` -

Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, с цел да се отпуши процесът. Първата стъпка изобщо, с цел да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си сътрудници, че не България би трябвало да се разбере със Северна Македония, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с тях, съобщи   пред Нова ТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите на Василев това значи Европейски Съюз да одобри най-малко частично българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в Северна Македония.

" И когато това Европейски Съюз го одобри, казусът да стане сред Европейски Съюз и РСМ, а не сред РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и схващане на нашата позиция, няма по какъв начин България да вдигне ветото ", акцентира Асен Василев.

Според него палежът в Битоля е още едно възпламеняване на пристрастености, с цел да може да се попречи на рационално решение, което да бъде открито от Министерството на външните работи, историческата комисия и всички, които търсят такова решение.

" Палежът не е ориентиран против България или Северна Македония, а ориентиран против това да се откри съгласие, само че това става посредством доста дълго време на диалози, на обещаване, с цел да се стигне до точка на съгласие.Няма по какъв начин такова нещо да не повлияе на страстта, от там на диалозите и договарянията. Надявам се, че няма да повлияе трагично ", акцентира той.

По думите му няма напън от Европа към България: „ Има непрекъснато запитване до каква степен сме стигнали . Това не е напън на правилото, че в случай че не създадем това, ще се случи нещо друго. Няма подобен вид напън ”.

" Заварихме доста дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния миг ние слагаме въпроса за РСМ, дори откакто сме изразили на Европейския съвет мнение, а по-късно механически блокираме. Ситуацията не е на " Продължаваме промяната ", а на цялата страна и народ ", уточни той.

Василев разяснява, че сме си мълчали доста дълго време по този въпрос със Северна Македония, за разлика от Гърция, " която споделяше 20 година има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния миг казахме, че има проблем ".

По думите му истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима.

Газът 

„ Доколкото знам, танкерите с американския полутечен газ се разтоварват сега и си употребяваме газа от там, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„ Теменужка Петкова се опитваше да каже, че цената на газа, в случай че е по формулата на „ Газпром ”, е щяла да бъде 110 лева Формулата е 70% борсова цена, единствено тези 70% са 140 лева и настрана имаме 30% петролна съставния елемент. Така че сигурно цената на „ Газпром ” щеше да е трагично над тези 110 лева, които тя се пробва да каже. Това, имайки поради, че е била министър на енергетиката и е договаряла това ценообразуване, на мен ми се коства като много груба операция ”, уточни той.

Според него за първи път от доста години българският парламент е жив, не е отегчителен, не е предвидим и не е просто гумен щемпел на решения, които не са взети в българския парламент и това е здравословно

Той разяснява спречкването сред депутата от „ Продължаваме Промяната ” Искрен Митев и ръководителя на „ Възраждане ” Костадин Костадинов в пленарна зала. „ Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е положителният прочит на това, което се случва ”, уточни Василев.

„ Ако може да има малко по-малко разгорещени разногласия и конструктивизъм, би било добре, само че е по-добре да има такива, в сравнение с никакви ”, сподели Василев.

Той изрично отхвърли да написа български вид на закона „ Магнитски ”.

„ Има работна група, която се управлява от Министерството на правораздаването. Вътре има присъединяване от ДАНС, Българска народна банка, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов контрол и Министерски съвет. Тя се управлява от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство ”, съобщи финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова, съответствува с това, което са написали специалистите, той сподели: „ Не съм сигурен до какъв брой съответствува. Имаше 3-4 разновидността по 2 разнообразни закона, които би трябвало да се приготвят – Закона за използване на европейски наказания, а другият е за това по какъв начин, в случай че има наложени външни наказания, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система ”.

„ Смятам, че всичко това е стихия в чаша вода. Ако има в действителност изработен същински законопроект, той би трябвало да мине публично разискване, да бъде признат от Министерски съвет, да влезе в Народното събрание, да се прегледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в безусловно недопечен тип, които нито са огледани от позиция на конституционалност, нито от позиция на европейско законодателство. Тези текстове са доста надалеч от закон ”, безапелационен бе Асен Василев.

Той отхвърли държавното управление да обмисля нарастване на дълга на 50 милиарда „ Важно е да се каже, защото господин Борисов доста спекулира с него, че все още дългът е с 2 милиарда по-нисък от този към 31 декември ”, регистрира вицепремиерът

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР