"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на

...
"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на
Коментари Харесай

Борисов пред кипърска агенция: ЕС да помисли искаме ли да влошим отношенията си с Турция

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на Европейски Съюз ". Това декларира пред кипърската новинарска организация КНА българският министър председател Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила.

По думите на министър-председателя "ЕС би трябвало да намерения доста съществено за рисковете и следствията от утежняване на връзките му с Турция ". Той сподели още, че "ако сменим метода по отношение на Турция, това би трябвало да откри отражение в отбранителната политика на Европейски Съюз ", написа КНА.

В отговор на въпрос дали и до каква степен Българското председателство ще даде подтик на разширението на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция и на либерализацията на визовия режим за турските жители, българският министър-председател показва, че "като съпредседател на Съвета, България преценя, че суверенното право за взимане на решения по тези въпроси е на самия Съвет на страните членки. В този смисъл аз мога единствено да "мисля на глас ", отговаряйки на вашия въпрос ", показва той.

"За мнозина Турция е далечна страна, за приятелите ни в Кипър, за Гърция и тук в България обаче, Турция е близо, тя има 80 милиона население и войска, която работи доста ефикасно ", отбелязва Бойко Борисов.

"Ние следим хода на събитията... Европейски Съюз има търговски връзки с Турция, има съдействие по въпроса за Сирия и тероризма, желаеме ли ние да влошим тези връзки, желаеме ли да продължим да разменяме неприятни изрази на високо равнище? ", пита Борисов.

"В България ние имаме мюсюлманско малцинство...ние сме доста деликатни във връзка с етническата приемливост ", споделя още министър председателят.

Бойко Борисов изяснява, че "през 80-те години и по време на "възродителния развой " един милион жители с мюсюлманско изповедание са напуснали България. И ние щяхме да имаме Косово тогава, в случай че не беше мощният Варшавски контракт ".

"В България имаме 1300 джамии. Когато бяхме член на Варшавския контракт със 100 хиляди души войска, планирахме да задържим турците за четири дни на границата при положение на нахлуване, до момента в който пристигна помощ от Съветския съюз. Ние постоянно ще стоим на европейска позиция по въпроса за Турция, само че в случай че желаеме това да се промени, би трябвало да го обсъдим - в случай че нещо се промени, тогава би трябвало то да откри отражение в отбранителната политика ", разяснява Борисов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР