Проблемът в системата е осигуряването на кадри и не здравната

...
Проблемът в системата е осигуряването на кадри и не здравната
Коментари Харесай

Лекари: Проблемът в системата е осигуряването на кадри и не здравната карта ще го реши

Проблемът в системата е обезпечаването на фрагменти и не здравната карта ще го реши. Това сподели доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари по време на полемика, проведена от омбудсмана Мая Манолова. По думите му би трябвало да има смяна в разпоредбите на работа и смяна в механизмите, които по циничен метод водят до отваряне на нови лечебни заведения, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди да се приказва за система на опазване на здравето, за здравно обезпечаване и качество, би трябвало да се изясни на обществото, че обезпечаването на здравна грижа е извънредно скъпоструващо занятие, сподели още Киров и уточни, че едвам по-късно може да се приказва за системата за здравно обезпечаване. В момента системата за здравно обезпечаване не работи както би трябвало, тъй като не могат да се съберат отговорностите и има над милион неосигурени жители, добави още той.

Ако тези жители внасят минимална здравна вноска, това са още 500 млн.лв. годишно за здраве, предвижда Киров. Трябват ясни критерии, по които да се дефинират групите, които не могат да заплащат здравната си осигуровка. Според Киров, в случай че в действителност всички тези хора са обществено слаби, " значи тази страна е доста зле ".

Заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева сподели, че средствата в опазването на здравето са функционалност от Брутният вътрешен продукт. Основната ни цел е да сме гаранти за ефикасното им консумиране, добави тя. Начева засегна проблемите с качеството на здравната помощ, на осигуреността с фрагменти, както и упования към средата на годината нов модел на системата на опазването на здравето. НЗОК до момента не е пропуснала нито един месец за заплащане на осъществените действия от лечебните заведения, акцентира Начева, която е и ръководител на Надзорния съвет на Касата. По думите й има баланс при разпределението на средствата, макар че не постоянно всички са удовлетворени. Това, което можем да създадем за държавните и общинските лечебни заведения, го вършим и недобрите практики ще бъдат отстранени, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР