Проблемът със заплащането на медицинските сестри може да се реши

...
Проблемът със заплащането на медицинските сестри може да се реши
Коментари Харесай

Подкрепа: Колективният договор ще реши и заплатите на сестрите

Проблемът със заплащането на медицинските сестри може да се реши и посредством промени, свързани с груповото трудово договаряне, настояват от профсъюз " Подкрепа ". Те упорстват за незабавна среща с премиера, съобщи БиТиВи. А концепцията им е договорът за даден бранш или отрасъл да важи за всички предприятия в него, а освен за тези, които са го подписали посредством представителните си организации.

В настоящия контракт за бранш " Здравеопазване " да вземем за пример е заложена начална съществена заплата за медицинските сестри от 900 и 950 лв., според от това къде работят. За основна и старша сестра сумите са по-високи. Но, както към този момент знаем, не на всички места са реализирани.

В момента общественият министър може да разпростре групов трудов контракт във всички предприятия от избран бранш или отрасъл. От " Подкрепа " упорстват да е задължен да го прави, с цел да важи за всички. Членовете на профсъюз - да заплащат присъединителна вноска. А инспекцията по труда да следи дали се съблюдава.

" Това ще направи груповите трудови контракт ефикасни, в тази ситуация имаме заявяване на едни планове, само че нямаме ефикасен механизъм да накараме работодателя да ги съблюдава ", съобщи Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

В момента, в случай че шефът не съблюдава груповия контракт, служащият може да се обърне единствено към съда. Предложенията идват в миг, когато страната обмисля да позволи двойно повече ексклузивен труд - от 150 на 300 часа годишно. Това ще е допустимо единствено с групов контракт.

" На процедура огромна част от този ексклузивен труд се поставя и сега. Въпросът е да създадем по този начин, че да облекчим работодателите, само че и да дадем опция на чиновниците да могат да изискват този ексклузивен труд да им бъде обезщетен ", сподели Деница Сачева, министър на труда и обществената политика.

Синдикатът е срещу. Даже упорства да се лимитират опциите за ексклузивен труд. Експерти по ръководство на човешки запаси също са сериозни.

" Допълнителните часове работа водят до изтощеност, неефективност, стрес и въздействат както на професионалния, по този начин и на персоналния живот на един човек ", счита Мартин Ценов, специалист " Управление на човешките запаси ".

Обмисля се също новият служащ да има право на заплатен отпуск след 4, а не след 8 месеца стаж във компанията, както е в този момент.

Очаква се целият пакет с оферти да е подготвен до края на месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР