Проблемът със замърсяването не е нито от вчера, нито от

...
Проблемът със замърсяването не е нито от вчера, нито от
Коментари Харесай

Пластмасата, която се разгражда за една година

Проблемът със замърсяването не е нито от през вчерашния ден, нито от през днешния ден, като към този момент започваме да си мислим, че единствено с преработване ситуацията няма да се усъвършенства.
 Микропластмасата, съществуването й в храната и какво количество гълтаме за седмица
Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Като съгласно The Center for Biological Diversity, в случай че темповете на замърсяване с пластмаса останат същите, до 2050 година в океаните ще има повече пластмаса, в сравнение с риба.

И това няма по какъв начин да не ни тормози. Решение обаче може и да има. Според The Guardian, нидерландската компания Avantium е измислила нещо, което може да обърне играта.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Avantium (@avantium_) на Сеп 3, 2019 в 2:56 PDT

От Avantium са намерили метод да основават пластмасови бутилки от растителни захари (от царевица, пшеница и цвекло), а не от изкопаеми горива.

Изпълнителният шеф на компанията - Том ван Акен, споделя, че тази пластмаса на растителна основа е проектирана по този начин, че да е задоволително еластична, с цел да се съхраняват в нея газирани питиета. Тестовете пък демонстрират, че може да се разгради за една година, в случай че бъде сложена в компостер.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Avantium (@avantium_) на Окт 10, 2019 в 10:32 PDT

И с няколко години повече, в случай че се остави в естествени условия навън. Но в идеалния случай би трябвало да се рециклира. Плановете са първоначално Avantium да създава по 5000 тона от тази пластмаса на година, като с времето производството да се усили.

Към момента компании като Coca-Cola, Danone, Carlsberg, Mitsui, Toyobo и Alpla са подкрепили Avantium. Очакванията са до 2023 година пластмасовите бутилки на растителна основа да са по щандовете в магазините.
 Замърсяването с пластмаса, океаните и за какво огромните бозайници ядат боклука
Защо китовете ядат пластмаса

Какво се случва в Световния океан

За да не се отрази на международната верига за доставка на храни, от Avantium възнамеряват да употребяват растителни захари от устойчиви източници на биологични боклуци.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР