Проблемът със захранването е възникнал след реконструкцията на булеварда през

...
Проблемът със захранването е възникнал след реконструкцията на булеварда през
Коментари Харесай

Нова версия за опасния кабел довел до смъртта на дете

Проблемът със зареждането е зародил след реконструкцията на булеварда през 2019 г.  и повторното присъединение на обекта към мрежата. Това разгласи основният проектант на регион „ Триадица “ Иван Шишков, който подаде оставка след съдбовния случай, при който 16-годишно момче умря след токов удар от кабел, обвързван с нелегално подложен павилион в двора на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

„ 2019 година приключва ремонтът на бул. „ Акад. Иван Гешов “. Тогава има смяна в шахтата, има унищожаване на електрически дирек.  Новото привързване на павилиона съгласно мен е станало тогава и от този момент датира това, което виждаме като тръби с кабели по оградата “, изясни той в ефира на Bulgaria On Air.

Според него обаче за всичко това  може и да няма никаква документална диря , в случай че реконструкцията е мината просто като ремонт, за който не е издавано настрана позволение за градеж. „ Когато не правиш главен ремонт, не издаваш позволение за градеж, няма и документи. Вероятно това се е случило и в съответния случай “ разяснява някогашният областен проектант. Само преди дни сходни подозрения показаха и от ЧЕЗ, само че от Столична община досега не е коментирала тази догадка.

БОЛНИЦАТА СИ ИСКАЛА ПАВИЛИОНИТЕ

Арх. Шишков сподели още, че  премахването на противозаконния павилион е спряно, тъй като болничното заведение на чиято територия се намира той, е поискала запазването му.

„ През 2018 година са направени актове за унищожаване на павилионите. Преписката е била върната от направление „ Архитектура и градоустройство “ с правно съображение получено  писмо от шефа на болничното заведение павилионите да останат Имало е доста ясно изказване павилионите да бъдат оставени , в това число е имало искане до ДНСК да бъдат регламентирани и узаконени “, съобщи арх. Шишков.

Арх. Шишков уточни, че за двата павилиона в границите на болничното заведение юридически би трябвало да дават отговор лечебното заведение и регионалната администрация. Той добави, че когато теренът е държавен, схемите за разполагане на преместваеми обекти се съгласуват и утвърждават само от основния проектант и регионалната администрация, а районната администрация не взе участие.

Думите на подали оставка проектант опонират на версията на Столична община , че премахването на обекта е забавено поради проблеми в документите, а в следствие по този начин и не е задействано отначало поради „ бездействието на районната администрация “. От самата болница не са коментирали изказванията, че те са повода за запазването на противозаконните обекти.
СЛУЖЕБНАТА БЕЛЕЖКА НЯМА СТОЙНОСТ
Той оспори и  правната цената на издадената от неговата администрация  служебна записка през 2011 година, която е послужила като съображение за присъединение на павилиона към ЧЕЗ.

 



„ Считам, че  служебната записка няма стойност . В този си тип написана тя явно е употребена. Тя  не дава право да бъде обвързван павилионът . Колегите най-вероятно не са решили, че някой може да има подмолна цел.  Ако се беше случило аз да разписвам писмото, щях да напиша, че павилионът е противозаконен ", безапелационен бе арх. Иван Шишков, който по време на издаването на бележката е бил в отпуск и заместван от началник-отдела Елена Траянова.

Не на това мнение обаче са  от ЧЕЗ, които преди дни оповестиха, че считат бележката за формален документ,  който е публикуван да послужи точно пред тях. Електроразпределителното сдружение излезе с позиция, откакто Столична община упрекна сдружението, че е свързал павилионите в болничното заведение с ток, макар, че не са имали разрешение за употреба. Според основния проектант на столицата сходна служебна записка има стойност колкото билет за баня.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР