Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с

...
Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с
Коментари Харесай

Министър Шишков: Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с магистралите

Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с автомагистралите. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройство Иван Шишков по време на блифинг, отдаден на противозаконното строителство на язовири, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

Шишков напомни, че през юли 2018 година Е признато решение на Министерския съвет, с което е бил утвърден лист от 418 язовира, като възложител е Държавната консолидационна компания, която упълномощила цялата реорганизация държавната компания " Монтажи " АД. Министърът съпостави възлагането на ремонтите на язовири със строителството на автомагистрали в същия интервал.

" В рамките на предходния длъжностен кабинет септември 2021 година Възложихме на ДНСК инспекции на тези язовири и се откри, че тези язовири нямат строителни бумаги, нямат решение за градеж и в същността си са били предоставени, защото са били в неприятно положение. Естествено положението е предполагало да бъде осъществен главен ремонт. Това което е установено още тогава е, че в действителност е имало потребност от главен ремонт, тъй като е имало сериозна интервенция в структурата, в това число и изтичане на нови подпорни стени и нова структура ", изясни Шишков и сподели фотоси, от които се вижда, че построените язовири са празни.

" По това време от ДНСК са издадени забрани за прекъсване на строителството на язовири. Образувани са административни производства при ремонта на седем язовира и правосъдни производства за още осем. За страдание обаче през февруари 2022 година Със заповед на предходния министър на районното развиване е образувана работна група. Тази работна група стига до едно не до такава степен изрично умозаключение, само че което върви в посоката, че тези язовири са възможни като спешни т.с. че е имало спешна обстановка и не е следвало да бъдат издавани позволения за градеж. Очевиден е опита да бъде открито някакво решение, тъй че построеното от страната да не бъде отстранено, което е разумно, само че смятам, че този този способ въпросът да бъде решен с противозаконни способи е най-лошият образец, който може да даде страната. Още повече, че през май 2022 година Министър Караджов издава тълкователно писмо до основните архитекти на общините да издават позволения за градеж в изискванията на аварийност. Язовирите, които сме ревизирали в главната си част са били със приключено строителство. Доказателство за нуждата от спешен ремонт за жалост няма. Няма регистрирани известия за зародила повреда, документи въобще няма ", уточни той.

Министърът посочи, че през септември тази година още веднъж е изискал инспекция на язовирите от ДНСК, която е посочила, че от 71 язовира, от който напълно са приключени 51, отчасти приключени са 7, а незавършени са 13 броя.

" На 16 септември издадох писмо, с което анулирах напътствията, които бяха издадени от министър Караджов, само че най-важното, което е направено и е в синхрон с Министерство на стопанската система по отношение на този проблем, който е по-голям от този с автомагистралите, съм качил за публично разискване промени в Закона за устройство на територията с два члена, които са извънредно значими и конкретизират този проблем, който беше открит. Създава се спомагателна точка за хидро-технически уреди включително и язовири. До този миг в хидро-инженерната инфраструктура липсваше ясно изложение за хидро-технически уреди. В преходните и заключителни разпореждания вършим предложение за търпими стартирани или приключени градежи за инфраструктурни планове ", съобщи Шишков.

Нели СТАВРЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР