Проблемът със старите автомобили е трансграничен и с него трябва

...
Проблемът със старите автомобили е трансграничен и с него трябва
Коментари Харесай

Нено Димов: Има пряка връзка между качеството на околната среда и бедността

Проблемът със старите коли е трансграничен и с него би трябвало да се заеме Европейската комисия, която да сътвори обща регулация за целия Европейски Съюз. Ако един автомобил не дава отговор на техническите условията за придвижване в дадена страна от общността, той да не може да се движи и в останалите страни от Европейски Съюз. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „ Седмицата “ по Дарик.

Според него по този метод процесът на всеобщо прекачване на остарели коли от Западна в Източна Европа ще бъде пресечен.

По мотив думите на президента Румен Радев към депутатие, че българите имат остарели коли, не тъй като не са виновни към природата, а тъй като са небогати и не могат да си купяат нови, Нено Димов сподели, че връзката сред качеството на околната среда и бедността е директна и че казусът със старите коли е колкото екологичен, толкоз и обществен. "Има директна връзка сред качеството на околната среда и бедността. Неслучайно най-замърсеният град е Видин и изобщо доста от нечистите градове от позиция на фини прахови частици са в Северозападна България. Връзката е директна. Този проблем колкото е екологичен, може би два пъти повече е обществен. От друга страна, обаче би трябвало да си даваме сметка, че по всички изследвания замърсяването на въздуха води до избрана заболеваемост. Така че ние не можем да сложим от едната страна бедността, а от другата страна здравето. Трябва да се търси уравновесен метод ", сподели Димов.

Министърът акцентира и смяната, която има във връзка с колите в няколко направления - с налога за старите коли, който се усилва с сред 20 и 30 на 100, само че в действително измерение е доста дребен, тъй като старите коли са с невисок данък; смяната на екотаксите, направена по-рано, направената смяна в разпоредба за отпадъците, с която да се направи опит да се понижат кражбите на катализатори.

Министърът напомни и самодейността, която стартира още след края на европрдседателството: "ЕК да се заеме на равнище Европейски Съюз с придвижването на колите, които не дават отговор на избрани условия в дадена страна. Когато една кола не може да се движи свободно в Германия, както и немското държавно управление желае от производителите тя да бъде ремонтирана, тъй че да е годна за Германия, същите тези производители да я оправят да е годна и за България, не просто да я изнасят насам. Това е наднационален, трансграничен проблем в границите на Европа ", сподели той.

Министър Димов сподели, че с изключение на Полша и Словакия, които са станали съвносители, още девет страни са подкрепили концепцията и изискали от Комисията. 2019-а е година на избори и мъчно би се прокарало, само че предлагането е направено, сподели Нено Димов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР