Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен. Криза

...
Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен. Криза
Коментари Харесай

Ревизоро: Варна ще се лиши от язовир Камчия, за да има вода в Бургас

" Проблемът с водната рецесия в Бургас ще бъде решен. Криза няма да има. Образно казано, Варна ще се лиши от водата на язовир " Камчия ", с цел да прояви взаимност към Бургас. " Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро пред публицисти в Бургас, откакто в петък внесе ужас в държавното управление с следващото си изксазване в Народното събрание по тематиката и даде храна на опозицията да желае инспекция на прокуратурата по случая.

Във вторник екоминистърът беше в морския град, където организира работно заседание с кмета на Бургас Димитър Николов, шефа на локалното сдружение " Водоснабдяване и канализация " Ганчо Стоев и кмета на Варна Иван Портних. На срещата участва и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.Това стана откакто екоминистърът промени графиците за водоснабядване от бент. " Камчия " и изиска въвеждането на бедствено състояние в Бургас.

" Вчера разписах графика, постанових известни ограничавания, които натрапвам от януари. Сега ще има още малко ограничавания. Образно казано, Варна ще се лиши от водата на " Камчия “, с цел да прояви взаимност към Бургас. Няколко месеца вода, неизпратена за Варна, ще отиде към Бургас. Ще резервираме вода в язовир " Порой ", която да стигне за още няколко месеца. И несъмнено, ще приведем в редовност " Ахелой ", уточни още министър Димитров. По думите му за задачата би трябвало да се направи предложение до Министерски съвет за това двата язовира - " Порой " и " Ахелой ", да преминат в предписание на регионалния шеф, тъй като по този начин водата ще бъде по-евтина.

Емил Димитров сподели, че взетото решение за недопускане на водна рецесия в Бургаско би трябвало да бъде приведено в осъществяване оптимално бързо.

По негови думи би трябвало да се създадат връзките сред язовирите " Порой " и " Ахелой " с язовир " Камчия ". За задачата една част от водата, която отива от язовир " Камчия " към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Ще резервираме вода в язовирите " Порой " и " Ахелой " и по този начин ще осигурим водоснабдяване най-малко за идващите няколко месеца, сподели Емил Димитров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР