Проблемът с процедурата инвитро и използването на ембриони след смъртта

...
Проблемът с процедурата инвитро и използването на ембриони след смъртта
Коментари Харесай

Казусът с инвитро процедурите при смърт на родител е в правото на наследството

Проблемът с процедурата инвитро и потреблението на ембриони след гибелта на единия родител е в правото на завещание. Това считат експерти по био-етика и медицина.

Как би трябвало да се промени наредбата – продължаваме историята на Ася Йорданова и опита и, да има дете след гибелта на брачна половинка и.

Кой ще е правоприемник на къщата в софийското село Долни Богров и аграрни земи до столицата е въпрос, пред който ще се изпречи Ася, в случай че министерството промени наредбата и инвитро процедурата с ембрионите на умрелия й брачен партньор се реализира.

Дали обаче детето ще бъде правоприемник на умрелия си татко? Този въпрос би трябвало да решат юристите, до момента в който обмислят новите текстове.

Промяната е инициирана доста преди случая на Ася от Агенцията по трансплантации.

„ Има случаи, в които роднините желаят брачната половинка да роди детенце. Имаме случаи, в които има друго мислене сред роднините на брачната половинка и съпруга”, изясни доктор Марияна Симеонова шеф на Агенцията по трансплантации.

Според лекарите въпросът би трябвало да се реши от юристите.

„ Това отваря една врата за благоприятни условия, с цел да се употребяват тези деца за искания за завещание. От момента, в който се употребява този ембрион, той е единствено правоприемник на майката, носи нейното име и завещание може да получи единствено на майка си, а не от бащата”, сподели доктор Георги Стаменов, експерт по репродуктивна медицина.

--> Какво става обаче, в случай че бащата има подготвени ембриони, а почине майката?

„ Ако неговата партньорка се съгласи да зачене с донорски ембрион, това дете ще принадлежи само и единствено на нея и тя ще бъде неговата майка”, добави докторът.

Тази заран Ася Йорданова удостовери, че търси клиника, където да реалокира ембрионите.

Според доктор Марияна Симеонова има ред, само че по същия метод ще реагират и в другия център, тъй като съблюдават тази разпоредба.

С дейностите си досега медицинският център, в който са ембрионите, изцяло е спазил закона. При тях няма заявление за прехвърлянето им, оповестиха в публично писмо от центъра.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР