Проблемът с прокуратурата е нейната независимост, изпълнителната власт няма механизъм

...
Проблемът с прокуратурата е нейната независимост, изпълнителната власт няма механизъм
Коментари Харесай

Политолози: У нас има институционален разпад и амнезия

" Проблемът с прокуратурата е нейната самостоятелност, изпълнителната власт няма механизъм за надзор. Българското общество от дълго време няма доверие към прокуратурата. Как ще се реформира цялостната система е въпросът. Гешев би трябвало да поеме от тази насочна точка. Продължават да висят огромни кавги - фотосите на някогашния министър председател, " Осемте джуджета ". Хубаво е прокуратурата да има мнение по тези проблеми преди да твърди, че казуса е в парите ". Това съобщи за политологът Христо Панчугов.

По проблема " Барселонагейт " той уточни, че е искрено несъответстващо е да се поясняват изнесени публични данни. " Или има данни за корист с власт, или няма. Несериозно е да разсъждаваме дали испанските управляващи имат право да пратят подобен документ. Това демонстрира разпад на институционалната среда в България. Смислената тематика е наличието на документите, както и какво ще направи прокуратурата по въпроса ", разяснява Панчугов. И добави, че има големи упования и напън върху властта. " Казва се нещо без действително нещо да се каже, неприемливо е да се вършат внушения ", сподели още той. И прикани ръководството да се държи съществено, а не да се връща към добре изпитани порочни принадлежности. Необходим е огромен политически спор, който да разделя ръководещи и съпротива ", безапелационен е Панчугов.

Институционална амнезия - по този начин политологът Стойчо Стойчев дефинира политическата обстановка у нас. И прикани да се каже дали в документите написа, че къщата в Барселона е на Бойко Борисов, а не Петков да прави внушения. " Изглежда като кьорфишек цялото нещо до момента в който не се излезе с съответно изказване. Всеки може да си купи къща, въпросът е по какъв начин е купена.

Според Стойчев в случай че желаеме повече успеваемост от прокуратурата бюджетът е инструментът за напън, а не директната конфонтация и оплюването. Просто да отрежем пари е едва ефикасен способ. Ако държавно управление подходи по-мъдро ще изиска прокуратурата да потвърди, че е ефикасна, с цел да отпусне парите. По думите му настъплението към Гешев е на доста фронтове. Той дефинира като подмолно и неуместно изказванието, че митингът на служителите на реда е формиран от провокатори. " ГЕРБ се пробва да стои като първа опция на ръководството. Правителството би трябвало да обвърже отпущането на пари с реализиране на резултати ", приключи Стойчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР