Проблемът с привършилите още през септември пари за зимно почистване

...
Проблемът с привършилите още през септември пари за зимно почистване
Коментари Харесай

Милиони левове от такса смет в София не е ясно къде отиват

Проблемът с привършилите още през септември пари за зимно разчистване на София бе разискван в общинската комисия по финанси. От плануваните 26.3 млн.лева за цялата година се оказа, че до 30 септември към този момент са изразходвани 25.1 млн. лева (95.4%),

Защо към този момент са изхарчени и с какви пари ще се чисти снегът до края на годината, запита общинският консултант Иван Таков от Българска социалистическа партия.

" През октомври и ноември имаше единствено един снеговалеж. Разходите за ноември ще се заплащат през декември ", изясни Десислава Билева, зам.-кмет по екологията. Чистенето през декември, в това число и на днешния снеговалеж, ще бъдат платени през януари с парите от новата план-сметка за 2022 г ., посочи тя. Всяка година се правело по този начин и нямало терзание във връзка с този дефицит, съгласно Билева, която е на този пост от май 2020 година

Тя дружно с Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите, е вносител на план-сметката за почистване и ръководство на отпадъците за идната година. Общата сума е 237 млн.лева, което е със 17 млн.лева повече от тази година.

Иван Таков от Българска социалистическа партия: Приходите от такса боклук надвишават разноските с милиони левове

Общината получава от такса боклук доста по-високи доходи в сравнение с разходва за почистване и сметосъбиране. За 2019 година разликата е 40.6 млн.лева и нямаме пояснение какво се е случило с тези средства, съобщи Таков.

За 2020 година приходите от същата такса са 224.4 млн.лева, само че общината към този момент близо година не е показала размера на действителните разноски за почистване и сметосъбиране. Тя е била заложила 217 млн.лева, само че не се знае какъв брой от тях са отишли за тези действия .

През тази година разликата е още по-голяма - планувани са 220 млн.лева, а за деветмесечието са фактурирани 158 млн.лева. " Явно няма даже да се доближим до 100 % осъществяване на плануваните разноски ", предвижда Таков. В същото време общината чака да получи от такса боклук 230 млн.лева от софиянци за тази година.

" Така още веднъж ще останат едни 30 млн.лева от парите на софиянци за такса боклук, които няма да са изразходвани по предопределение ", акцентира той и изиска от зам.-кметовете Билева и Барбалов да кажат какъв брой е разходът за 2020 година

Общината: Приходите от такса боклук са по-малко

Билева взе участие в съвещанието, само че не отговори, а Барбалов отсъстваше. Експертът от дирекция " Икономика и комерсиална активност " на общината Диди Димитрова опита да изясни, че приходите от такса боклук за 2020 година (общо 224.4 млн.лева) се формирали и от 37 млн.лева от такса боклук за предишни години, които са забавени заплащания. Те не били част от детайла на бюджета в тази му част и приходите от такса битови боклуци в действителност били единствено 187 млн.лева (без тези 37 млн.лева) и тази сума следвало да се съпоставя с направените разноски за почистване, съгласно Димитрова. Но не сподели какъв брой са те.

Накрая ръководителят на комисията Стефан Марков от ГЕРБ поръча на администрацията на кмета Йорданка Фандъкова да даде желаните данни за 2020 година на последващо съвещание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР