Проблемът с пристигащите бежанци в България остава на дневен ред.

...
Проблемът с пристигащите бежанци в България остава на дневен ред.
Коментари Харесай

50 хил. украинци са се установили у нас

Проблемът с идващите бежанци в България остава на дневен ред. Около 80 деца от зони на боен спор в Украйна дойдоха у нас единствено преди няколко седмици. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8952
" На този стадий прогнозите за вълна от Украйна към нашата страна не се сбъдват. Към 17 януари записаните лица с краткотрайна протекция у нас са 150 404. В страната са 50 123. Динамиката е доста огромна, отиват в друга страна от Европейски Съюз, връщат се в Украйна... Тези 50 хиляди са хора, които са се открили и приспособили към изискванията в нашата страна ", заяви председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева в студиото на " България заран ".

Разговорът е част от плана " Толерантно общество - основа за интеграция на жители на трети страни ", финансиран от Фонд " Убежище, миграция и интеграция " 2014-2020.

Тошева акцентира, че краткотрайната протекция на европейско равнище се възобновяване автоматизирано. Очаква се всеки момент да излезе решение на Министерския съвет, че тази протекция у нас се удължава до 4 март 2024 г. След решението ще има огромна осведомителна акция за преиздаването на регистрационните карти. Запазва се персоналният номер на всеки чужденец.

Ако някой от украинските жители реши, че ще напусне страната ни, краткотрайната протекция отпада. Тя се възвръща автоматизирано при завръщането му в България, без да е належащо да подхваща някакви административни стъпки, стана ясно още от думите на Тошева пред Bulgaria ON AIR.

" Близо 45% от тези 50 хиляди украински бежанци у нас са деца, а близо 10% са възрастни хора. Има украински деца, които дават отговор на изискванията за банкет в детски градини у нас. Към края на предходната година е имало близо 10 хиляди регистрирани трудови контракта на украинци в страната ни ", сподели още гостът в студиото.

10 824 лица от Украйна са включени в програмата за филантропично подкрепяне, финансирана от българското държавно управление. По-голямата част от хотелиерите са траяли програмата за настаняване на украински бежанци. 2/3 от тези 10 хиляди към момента са в хотели, останалите са във ведомствени бази. До организацията не са стигнали недоволства, че хора са останали без храна, разяснява Тошева.

Голяма част от тях работят в областта на услугите. Има и дребна част, които приключват медицина и в този момент работят като лекари у нас. Не повече от 20% остават в страната ни. Основното предизвикателство е да се приспособяват към другата просвета. Колкото по-образовани са, толкоз по-лесно се вписват и са стимулирани децата им да бъдат записвани в български учебни заведения.

" Българското общество е потвърдило, че е толерантно. Много хора оказват помощ на разнообразни фамилии или сами дами. Работодателите търсят да наемат бежанци, бизнесът е отворен освен към хората от Украйна ", посочи Тошева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР