Проблемът с пренаселването на градовете и непрестанно увеличаващия си брой

...
Проблемът с пренаселването на градовете и непрестанно увеличаващия си брой
Коментари Харесай

Европейският град без коли

Проблемът с пренаселването на градовете и непрекъснато увеличаващия си брой коли е все по-наболяла тематика, а излаз от обстановката като че ли не се вижда. Замърсен въздух, тапи, липса на паркоместа, от ден на ден произшествия и една в действителност стресова, градска среда. Такава е картината в множеството градове.

Докато напъните на производителите са ориентирани към основаването на екологични коли, а държавните управления лимитират достъпа на персонални транспортни средства в централните елементи на градовете, едно испанско обитаемо място демонстрира образно резултата от възбраната на коли по улиците.

Понтеведра е град без коли. Жителите, които наброяват 80 хиляди, се радват на живот без изгорели газове, клаксони, звук на мотори и тапи. Град, който е парадайс за пешеходците. Но по какъв начин се стига дотук?

 Снимка 383846

Желанието Понтеведра да стане град без коли е от преди 20 години. Реализирането му е дело на кмета Мигел Фернандес Лорес, който е на поста си към този момент повече от две десетилетия, евентуално точно поради тази смяна.

Постепенно улиците стават все по-недостъпни за персонални коли, тъй като се прави място за градския превоз и пешеходците. 70% за хората и 30% за колите води до радикални промени в града, които се харесват на локалните.

 Снимка 383840

Така се стига и до тоталното унищожаване на колите от територията на града. В резултат на това няма нито една жертва на пътно-транспортно произшествие, а нездравословните излъчвания във въздуха са намалели с цели 70%, написа DW.

Това прави градът прелъстителен както за млади фамилии с деца, по този начин и за възрастни хора. Така популацията на Понтеведра се усилва , търговията се развива, а болесттите понижават.

Идеята за възбрана на персонални коли в градовете към този момент е на дневен ред в редица страни по света и се чака техният брой да се усилва от ден на ден и повече.

 Снимка 383841

От следващата година центърът на норвежката столица Осло ще бъде неразрешен за коли. Същата мярка и по същото време се планува и в Мадрид, като периметърът на възбраната е по-широк и обгръща повече квартали на града.

Китайският град Ченгду е в развой на цялостна реорганизация на инфраструктурата, с цел да стане по-лесно на жителите да се придвижват пешком, в сравнение с с кола . Хамбург също слага акцент върху ходенето и карането на колело, с цел да накара хората да слязат от колите.

 Европейците желаят електрически коли
Европейците желаят електрически коли

Идва ли нова епоха в превоза

В Копенхаген и Париж продължава ударното основаване на нови велоалеи, а в Лондон обмислят още по-високи такси за напредване с кола в града. И до момента в който в Мексико плануват да отстранен към два милиона коли от столицата, Брюксел скоро ще се трансформира в най-голямата зона в Европа без персонални транспортни средства .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР