Проблемът с онкологичните лекарства не важи за всички болници, но

...
Проблемът с онкологичните лекарства не важи за всички болници, но
Коментари Харесай

Таня Андреева: Д-р Дечев е само изпълнител, освен да сигнализира нищо друго не може да направи

Проблемът с онкологичните медикаменти не важи за всички лечебни заведения, само че някои работят с избрани дистрибутори. Има такива практики, само че не на всички места. Здравната каса не може да заплати нещо, което не е фактурирано. Това съобщи някогашният здравен министър доктор Таня Андреева  Таня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 година в София. Завършва Медицинския факултет към Медицинския в предаването "Ифанзива " по Канал 3.

"Въпросът е по какъв начин да бъде следен процеса на дистрибуция, да не се издава и лицензи за основаване на лечебни заведения на хора, които имат друга активност с медикаменти или със свързани лица ", добави тя.

Дариткова: Полагат се непрекъснати старания за регулация на лекарствения пазар

"Разликата идва от процедури от закона за общ поръчки. На базата на конкуренция, защото медикамента има повече от един производител, цената пада. НЗОК заплаща тази цена, която фактурира болничното заведение. Частните лечебни заведения са освободени от закона за публичните поръчки и могат да купят медикаменти на цена, която пожелаят, само че не по-висока от записаната в позитивния лекарствен лист ", показа доктор Андреева.

Това с какъв медикамент ще бъде лекувано несъмнено заболяване или пациент, е преценка на всеки доктор. Зависи и от това дали медикаментите са в позитивния лекарствен лист на НЗОК или пациентът самичък заплаща. Когато се работи с публичен запас, би трябвало да се организират публични поръчки. В тях се цели с изключение на да се закупи лекарства на най-хубава цена, по този начин и дейно да бъде употребен този обществен запас ", разяснява Таня Андреева  Таня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 година в София. Завършва Медицинския факултет към Медицинския.

Д-р Георги Михайлов: Не познавам жител, удовлетворен от опазването на здравето

"Бих предпочела този запас да отиде за възнаграждение на храни на деца с редки болести. Всичко е въпрос на политики, а тях би трябвало да ги сътвори Министерство на здравеопазването. Шефът на НЗОК е единствено реализатор. Д-р Дечев с изключение на да алармира нищо друго не може да направи. Това не е ли било ясно на ръководителя на надзорния съвет на НЗОК, зам.-министъра Жени Начева? Допускам, че министърът не е знаел, само че евентуално тя не го е уведомила. Няма по какъв начин ръководителя на НЗОК да не знае. Още през 2016 година имаше сигнали, че тази корекция в закона ще докара до такова възползване в бизнеса ", сподели някогашният здравен министър.

Частните лечебни заведения с въпроси към доктор Дечо Дечев

"Паралелният експорт е легален, само че е значимо по каква скица се случва. Трябва да има непоколебим надзор от Министерство на здравеопазването и организацията по медикаментите. Най-важно е да не се позволяват дефицити на пазара. Те се изнасят в чужбина на по-високи цени. Трябва да има равни условия, при които да работят всички лечебни заведения ", разяснява още Андреева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР