Проблемът с невъзможността на ВиК операторите да плащат сметките си

...
Проблемът с невъзможността на ВиК операторите да плащат сметките си
Коментари Харесай

Епизод пореден: ВИК операторите се давят от скъпия ток

Проблемът с невъзможността на ВиК операторите да заплащат сметките си за ток продължава да ескалира,. Ситуацията в другите районни водни оператори се усложнява поради големия растеж на цените на електричеството на свободния пазар през последните няколко месеца, което безусловно отстрани резултата от помощта в размер на 110 лева на МВтч, която беше утвърдена от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през октомври.

Вчера регулаторът излезе позиция, в която споделя, че макар сериозните разноски за ток, ВиК операторите не са навременно предложили своите бизнес проекти и няма по какъв начин закрепените цени на водата да бъдат обновени преди 01.01.2022. Проблемът обаче е, че в случай че не се стигне до някакъв тип финансова помощ и електроснабдителните сдружения спрат електрозахранването им, това би означавало прекъсване на водоснабдяването.
Ток - йок
ВиК операторите употребяват големи количества електрическа енергия - най-много за изпомпване на вода и филтриране, заради което в огромна степен цените на водоснабдяването зависят от разноските за ток. Проблемът поражда от това, че доставката на вода става по закрепени цени, избрани от КЕВР, а покупките на сила се случват по пазарни цени - от борсата. В цената на водата регулаторът е калкулирал (на 1 януари 2021 г.) планувана тогава цена на тока от към 90 лева за МВтч. Реалната междинна цена на силата за ноември обаче е 408 лева./мВтч. За първата седмица на декември пък цената на борсовия ток към този момент е над 425 лева./мВтч.

Така се получава парадоксът разноските за електрозахранване в някои случаи да надминават общите доходи на ВиК сдруженията.
Реклама
Според данни на ВиК холдинга до края на годината към 18 млн. лева ще станат просрочените отговорности за ток на всички оператори. Като най-проблемните сдружения са тези в Хасково, Добрич и Шумен, защото водоподаването става най-вече с помпи.

Общо 14 от 23 ВИК сдружения към холдинга имат все още просрочени отговорности за електрическа енергия, като едно от най-значителните е 2.3 млн. лв. - на хасковския оператор.
Назряващ проблем в последните няколко месеца
Въпросът в този момент е от кое място може да се обезпечи финансова помощ за ВиК сдруженията. Най-лесният вид наподобява е държавният холдинг да заплати сметките, само че в действителност това е мъчно, тъй като от една страна част от операторите в страната изобщо не са част от него, а от друга - даже да се стигне до финансиране на разноските, надали ВиК операторите няма по какъв начин в следствие да върнат тези пари назад.

Така единственият вид остава КЕВР да прекалкулира цените на водата и да отрази в тях повишаването на тока. Грубо става дума за най-малко 20% по-скъпо водоснабдяване.
Реклама
В последните седмици стана известно, че в допълнение на разноските си за електрическа енергия, ВИК операторът в Сливен се затруднява и поради ниската събираемост на отговорности, което още повече удостоверява, че другите токът още повече затруднява нецветущото състояние на сдруженията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР