Проблемът с неразплатените суми към чуждите болници трябва да бъде

...
Проблемът с неразплатените суми към чуждите болници трябва да бъде
Коментари Харесай

Д-р Румяна Тодорова за Фрог: И аз питам как са се натрупали 270 млн. лв. дългове към чужди болници?

Проблемът с неизплатените суми към непознатите лечебни заведения би трябвало да бъде решен. Аз го заварих през 2013 година и той не беше толкоз голям. Това изясни пред Фрог нюз доктор Румяна Тодорова, някогашен шеф на НЗОК.
През 2014 година, когато Кирил Ананиев стана ръководител на Надзорния съвет на Касата, с надсъбраните средства от Национална агенция за приходите, разплатихме, колкото можахме. Около 60 млн. бяха преведени на лечебните заведения в чужбина, които имаха чакаща документи и която прескача 18-месечния период. Дължаните пари можеха да бъдат платени. Защо толкоз пари са се натрупали в последните няколко години, не мога да кажа.

От проф. Плочев би трябвало да се изиска разбор на тези 270 млн., които би трябвало да се платят. Да се види какъв брой от тези пари са с S2 – Касата е поела ангажимент да ги заплати. Плащането е за тежко заболели или за хора, които имат потребност от доста скъпи медицински произведения, които у нас не могат да бъдат вградени.

Трябва да се види и групата от хора, която е получила незабавна помощ в чужбина. Третата група от пациенти са отишли по лично предпочитание в чужбина, само че фактурите се осребряват на цената на българската процедура, изяснява доктор Тодорова.

Проблемите в опазването на здравето са доста. Не е най-съществен абсурдът сред проф. Плочев и Кирил Ананиев. Трябва да се фокусираме върху подписването на рамковия контракт, върху наредбата за главния пакет, която е в съда, върху медицинските стандарти, които паднаха в съда и би трябвало да се напишат нови. Предстоят търгове за ваксини, понижава раждаемостта, има проблеми с общинските лечебни заведения, които би трябвало да намерят своето място и така нататък

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР