Проблемът с недоносените бебета е много сериозен и много голям,

...
Проблемът с недоносените бебета е много сериозен и много голям,
Коментари Харесай

Д-р Румен Велев: Проблемът с недоносените бебета е много сериозен и много голям

Проблемът с недоносените бебета е доста сериозен и доста огромен, освен в България, само че и в международен мащаб. Процентът на преждивременно родените бебета остава много висок и непрекъснат, макар развиването на медицината. Той е от порядъка на 10%, сподели в изявление за „ Хоризонт до обед “ доктор Румен Велев – изпълнителен шеф на болница „ Шейново “.

Проект на болница „ Шейново “ и фондация „ Приятели “ подкрепя фамилиите с преждивременно и рисково родени деца. В основата на плана е доверието и прочувствената поддръжка сред родителите и лекарите.

„ Идеята, с която се зароди този план, беше подбудено от това, което се прави в Германия за тези фамилии и тези дечица. Ние взехме от тях концепцията за това обществено и педагогическо подкрепяне на фамилиите и в допълнение вложихме и наша концепция – да ги подкрепяме чисто медицински. Проектът се реализира напълно и единствено в домовете на фамилиите. Това е една патронажна грижа. В интервала на това другарство се вземат решение проблемите “.

В плана са включени недоносени бебета,  родени в болница „ Шейново “ до 32-а гестационна седмица, с тегло до към 2000 грама, които след раждането престояват в болничното заведение най-малко месец, с цел да се приспособяват и да могат родителите да се грижат за тях, сподели още доктор Велев.

По стичане на събитията доктор Велев е избавил децата на Мая Рашева, която през 2010 година ражда при започване на седмия месец бебетата си.

„ Моите деца се родиха, без да могат да дишат, без да могат да се хранят сами, родиха се по един кг. Когато ги видях, аз бях уверена, че те не могат да оживеят. Първата близначка, която е родена 1050 грама, се роди с плацентата. Втората беше 1250 грама… Но едни такива деца се оказват доста по-силни от проблемите, с които би трябвало да се сблъскат “, показа Рашева и описа за страховете, които е претърпяла, до момента в който децата й са били в болничното заведение, с цел да бъдат нормализирани, както и за страхът и ужасът й, че няма да може да се оправи с развъждането им.  

Според Кирилка Цекова – старша акушерка на родилна зала в болница „ Шейново “, този патронаж има потребност да бъде възобновен.

„ Много сложен се оказва от време на време първият контакт с родителите, изключително за недоносените бебенца. Родителите изпадат в потрес, те са в най-различни прочувствени положения и от време на време доста мъчно се печели тяхното доверие, мъчно съумяваме да ги убедим, че децата им имат потребност от такава продължителна поддръжка, каквато ние желаеме да им окажем и то напълно безплатно “, описа Цекова.

Д-р Велев показа в „ Хоризонт до обед “, че една от неговите цели и фантазии е да има национална политика, обвързвана с политиката с битка с преждивременните раждания, с обгръщане на бременните с по-висок риск от преждивременно раждане и по-късно обгръщане на тези недоносени бебета. Той изрази вяра, че планът, по-който работи АГ „ Шейново “ ще се трансформира в една добра процедура, която да насочи напъните на органите – на министерството, на политиците, в последна сметка изградят национална стратегия.

В звуковия файл можете да чуете изявление на Савелина Савова с доктор Румен Велев и изявление на Евелина Стоянова с Мая Рашева и Кирилка Цекова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР