Проблемът с наркотиците не е “олд скул и не си

...
Проблемът с наркотиците не е “олд скул и не си
Коментари Харесай

Весела Тотева: Дизайнерската дрога в училищата вече е епидемия

Проблемът с опиатите не е “олд скул ” и не си е отишъл

Весела Тотева е от София, израства в семейство на боен и лаборантка. Тя е някогашна наркоманка, само че в този момент се усеща по-жива от всеки път. Журналист е повече от 18 години, написала е автобиографична книга “Падение и избавление ”, а сега се занимава и със обществена активност. Има две деца, с които се гордее, а всекидневието й е динамично и непредсказуемо.

- Правят кино лентата “Доза благополучие ” по вашата автобиографична книга “Падение и избавление ”. Ще ни разкажете ли нещо за него, който разказва живота ви с опиатите?

- Плануваме филмът да излезе през есента на 2019 година Дъщеря ми Валя играе мен във кино лентата. Това е нейният актьорски дебют, както и режисьорският дебют на Яна Титова, която е и сценарист на кино лентата.

- Доколко сюжетът отразява действителната история?

- Общо взето филмът илюстрира 8-те години от живота ми, в които вземах опиати, 4 години вземах хероин и 4 години метадон като част лекуването. Интересното е,че Яна е решила да опише историята ми, като в действителност тя обвързва 4-те годишни сезона, показани във кино лентата, със случките от живота ми. Есента е началото, срещата с хероина; зимата е най-тежкият период; пролетта е метадонът и пътят към изцелението; а лятото е самото излекуване. Филмът е доста пъстър и положителен, дори тук-там комичен макар тъгата и мрачната тематика.

По никакъв метод не съм очаквала подобен позитивен отзив и подобен интерес към моята книга. Осъзнах, откакто написах тази книга, че има страхотна

липса на

искрено и

откровено говорене

в България,

както и липса на идея за доста младежи. Затова, откакто написах и издадох тази книга, обиколих доста учебни заведения за предварителна защита от опиатите. Най-важното, което разбрах там, беше, че казусът с опиатите не е “олд скул ” и не си е отишъл, напряко мога да кажа, че е придобил епидемиологични размери.

Положението е доста ужасно и съм доста уплашена за младото потомство в България. Затова започнах да се занимавам със обществена активност толкоз интензивно. Говоря най –много пред деца на 13, 14 и 15 години, тези, на които бих споделила

в никакъв случай не

пробвай, в никакъв случай

недей да опитваш

Според мен в България предварителна защита няма. Институциите споделят, че вършат доста неща, само че мисля,че те не се вършат по верния метод. Не може да се чака един 14-годишен младеж да чете листовка за опиатите, това е стар способ, който не прави работа. Всеки си споделя на мен няма да ми се случи,

казусът се

заобикаля, тъй като

е нелицеприятен

- Кога и по какъв начин почнахте да употребявате?

- Аз персонално не съм почнала от по-лек опиат. Моята история не е доста показателна за настоящето време, тъй като съм почнала при започване на 90-те години, тъкмо в годините на измененията. По това време ходех в едно заведение при моя другарка, която беше сервитьорка там. Един човек там въртеше цигара и аз не съм питала какво е това нещо, само че го пушех. Пуших го дни поред и един ден просто се разсъниха с абстиненция. После взех решение да продължа, нямах доста избор,бях към този момент подвластна. Решенията които вземах, не ги вземах аз, а опиатът.

- Това звучи ужасно.

- Да, само че методът на зарибяване в днешно време е същият, дилъри вървят в учебните заведения и оферират гратис опиати. Дори бих споделила, че в този момент е доста по-лесно, можеш да се обадиш, има и обществени мрежи.

- Коя е най-голямата нелепост, която сте правили поради опиати?

- Не съм правила огромни нелепости. Работех и изкарвах пари.

- А по какъв начин успявахте по едно и също време да употребявате опиати и да живеете на пръв взор обикновено?

- Успявах, не е наложително да си апаш и лъжец. Във всяко едно малко общество, както и в наркоманското има разнообразни хора. Аз бях съзнателна, гледах си детето, работех. Когато ме хванеха, ме гонеха, след това си търсех друга работа, още веднъж се криех, просто намирах способи да съумявам. Не съм крала, не съм убивала.

- Кой ви оказа помощ да продължите напред и да не се откажете от живота?

- Дъщеря ми, някогашният ми мъж - татко ѝ, родителите ми, които не ме изоставяха нито за момент. Всичките тези хора имаха вяра, че все пак в последна сметка ще се оправя.

А и любовта към живота, бях не запомнила какъв брой доста одобрявам живота.

- Как спряхте?

- Аз 4 години вземах хероин и 4 години бях по метадоновата стратегия. Това доста ми оказа помощ. Метадонът по принцип е поддържащо вещество, при мен обаче изигра роля на същинско лекуване. Междувременно приключих публицистика. В последната година от метадоновото лекуване почнах да понижавам дозите и най-после ги стопирах. Никога не съм била в рехабилитационен център.

- Помисляли ли сте си да се върнете обратно към опиатите?

- Не. Аз знам тъкмо какво са опиатите, добре се познавам и нямам предпочитание и никакво желание да се връщам към тях.

- Какъв съвет бихте дали към любопитните да опитат?

- Бих им споделила да се замислят и да си спомнят какво са мечтали, когато са били на 10 години, какви са желали да станат. Да се замислят какво тъкмо им дават и им вземат тези опиати.

В днешно време голям проблем съгласно мен е честата приложимост на марихуаната, която може да бъде извънредно рискова за един подрастващ мозък, който сега се развива, защото доста постоянно отключва шизофрения, депресии.

Голяма част

от младежите не

стопират единствено до

приложимост на трева,

а не престават

напред към

нещо по-силно

Бих посъветвала младите да се осведомят повече какво се случва с тялото им и с мозъка им.

- Защо един човек би прибягнал до използването на опиати?

- Никой не знае за какво почва опиатите и за какво не може да ги спре. Има пояснения на психолози, които настояват, че човек прибягва до опиати, тъй като не може да понесе болката.

- Колко от хората, които са почнали да използват опиати с вас, са съумели да се излекуват?

- Като цяло не съм общувала с пъклен доста наркомани. Моята най-хубава другарка, която стартира да се друса с мен, се оправи,

още няколко

души също

съумяха да се

излекуват, само че

множеството умряха

Според мен новите опиати са доста по-страшни от хероина. Това са дизайнерските опиати и химията, синтетиката, като бонбони, екстази, амфети и други, които сега се оферират на пазара. Всякакви готини прекарвания, трипове, всичко това е химия. Тези опиати са доста евтини и леснодостъпни.

- А вие по какъв начин разказвате своите сезони с опиатите?

- Разбрах, че книгата е доста значима за другите хора и това се трансформира в задача за мен. Има хора, с които си поддържам връзка от доста време както онлайн, по този начин и в обществените мрежи. Вече 5-6 индивида стопираха да вземат опиати. Много съм щастлива от този факт. Направих фондация, която се споделя “От другата страна ”. В момента се боря с институциите за един пилотен план, който да се приведе в столични учебни заведения. Идеята е да се върви два пъти в месеца при едни и същи деца и интензивно да се поддържа връзка с тях. Смятам, че периодическото минаване на някакви хора, които споделят някакви неща за казуса с опиатите, не работи.

Кандидатствам по един план към Министерството за спорта, който е в програмата “Информирай младите ”. Разчитам на помощта на учебните парламенти, тъй като в действителност децата са най-хубавите посланици на това, което аз върша. Ако печеля този план, желая да направя апликация за смарттелефон, с наличен език за младите, илюстрираща какво се случва с организма при използването на даден опиат. В проекта ми е да открия лятна школа, в която децата да бъдат подготвени да разпознават резултатите на опиатите, да бъдат будни и осведомени. По този метод да бъдат научени по какъв начин те самите да вършат предварителна защита, да станат посланици на моята фондация. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР