Проблемът с мръсния въздух у нас продължава да предизвиква притеснения

...
Проблемът с мръсния въздух у нас продължава да предизвиква притеснения
Коментари Харесай

Проф. д-р Коста Костов разкрива от какво се разболяваме заради мръсния въздух

Проблемът с мръсния въздух у нас продължава да провокира терзания за здравето ни. Само преди дни интернет бе залят със фотоси, показващи непрогледната мъгла от прахуляк, която закриваше софийските улици като пелена. Нивата на фините прахови частици кръжат към нас, а ние се чудим да дишаме или да не дишаме. И какво да вършим, когато чистият въздух се трансформира в разкош, от който дробовете ни обезверено се нуждаят. Макар и институциите да взимат ограничения, въпреки всичко това не трансформира рисковото за нашето здраве замърсяване на въздуха тук и в този момент.

“София е един от най-замърсените градове в Европа. Индекси за качество на въздуха над 100, каквито са равнищата в последните дни и които постоянно се случват - сред 100 и 150, заплашват рисковите групи, най-вече болните с хронични белодробни заболявания, над 150 заплашват всички, а над 200 са изключително рискови.

Всичко, което е под 10 микрона, влиза надълбоко в белия дроб. Извън газовете, праховите частици са един от големите рискови параметри, които могат да доведат до хронично изостряне на някои заболявания. Практически всички хронично страдащи с белодробни заболявания са застрашени. В България, по публични данни, от замърсяване на въздуха годишно умират към 14 до 18 000 души, а от произшествия към 1000 души. Мерките са напълно в ръцете на институциите, не са по силите на някой от нас”, безапелационен е пулмологът и народен съветник по белодробни заболявания, шеф на Клиниката по пулмология във Военна болница - София, проф. доктор Коста Костов.

- Проф. Костов, от ден на ден срещаме по улиците хора с медицински маски. Те оказват помощ ли при смога над града?

- Маските, които хората поставят поради мръсния въздух, са неефективна мярка. Популярните евтини маски могат да оказват помощ повече против вирусите и по-малко против някои замърсявания в атмосферата, освен това единствено в случай че се сменят постоянно.
Частичен е резултатът от маските и с цел да има подобен, би трябвало постоянно да се сменят - през два-три часа. Ефектът не е цялостен, тъй като не можеш да носиш маска от самото начало и тя не улавя най-фините частици. От маските има смисъл, доколкото обират огромните прахови частици, защищават от огромните капки и вирусите, пренасящи се в тях, само че единствено толкоз. Повече смисъл има да се носят в инфекциозна среда - в поликлиника или болница, да вземем за пример, когато желаеме да се предпазим от инфекции от близките.
Борбата против мръсния въздух не може да става с маски. Трябват ограничения на държавно равнище, политика на Министерството на околната среда и другите виновни. Всичко останало е дребно и неефективно и считам, че носенето на маска е непълен и лекомислен съвет. Ние даже няма по какъв начин да предвидим по кое време да ги слагаме - по какъв начин да знаем, че на следващия ден ще има огромно замърсяване, като за него ще оповестят медиите след два дни?!
В дни на огромно замърсяване е по-добре да не отваряме прозорците и да не позволяваме мръсотията вътре. Добре е въобще да не излизаме, да си стоим вкъщи, в случай че е допустимо. Особено доста важи за лечебните заведения и болните хора.

Цялото изявление с доктор Костов, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР