Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През

...
Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През
Коментари Харесай

Цяла седмица мръсен въздух в Русе

Проблемът с мръсния въздух не е единствено в София. През цялата седмица в Русе беше записано покачване на стойностите на фини прахови частици във въздуха. В града има автоматизирана станция за мониторинг, а данните й се предават в действително време на екран в центъра на Русе, оповестява nova.bg.

Битово отопление, превоз, мъгла, липса на вятър. Това са главните фактори, които провокират по-висока централизация на фини прахови частици във въздуха. В Русе превишение на нормите, регистрирани от автоматизираната измервателна станция „ Възраждане ”, има през цялата седмица.

„ Има три типа правила при фините прахови частици 10 микрометра – едната е 50 микрограма на пространствен метър за денонощие, другата норма, която е разрешена, е да не се надвишават 35 дни замърсяването над тези 50 микрограма, т.е. до 35 дни е разрешено такова замърсяване. Третата норма е средногодишна. Тя е 40 микрограма ”. Това сподели инж. Любомир Атанасов-директор РИОСВ-Русе.

„ Преди малко видяхме, че станцията е измерила 58 микрограма. Това е над нормата. За тази година, досега, има 39 дни, с такива превишения ”, сподели още той.

„ Основната причина за замърсяването е битовото отопление. Пиковете на замърсяване се получават вечер след 18 часа, което приказва, че то е главният извършител на замърсяването. Имаме и станция, която мери в Източна промишлена зона, само че там няма замърсяване ”, изясни Любомир Атанасов.

„ По отношение на битовото отопление Община Русе прави ежеседмични инспекции за това дали има семейства, които се отопляват с нерегламентирани горива. Намират се такива, само че рядко ”, разяснява Василена Николова - еколог в Община Русе.

„ По отношение на градския превоз имаме огромен план за замяна на тролейбусния превоз. Проучваме благоприятни условия и за замяна на автобусния. Имаме и интегриран план, по който от началото на януари ще се подменят 80 домашен отоплителни уреди. Очаква се през идващите две години да подменим още 1 400 ”, сподели още тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР