Проблемът с липсата на информация за всички аспекти на атмосферното

...
Проблемът с липсата на информация за всички аспекти на атмосферното
Коментари Харесай

“За Земята“: Липсата на информация е основната пречка за справянето с мръсния въздух в София


Проблемът с неналичието на информация за всички аспекти на атмосферното замърсяване в София ни кара да се усещаме безсилни. В момента наподобява, че решенията са невъзможни — би трябвало да се откажем от печките, от колите или и от двете. Всъщност доста градове са минали по нашия път, само че добре въоръжени с нужната информация. Затова на 13 февруари 2019 година от 18:30 “За Земята” провежда в betahaus София публичната полемика “Какво не знаем за мръсния въздух”.

По тематиката се шуми от време на време и наподобява, че решенията са ясни, само че това е рискова илюзия. Всекидневно се сблъскваме със остаряла, неорганизирана, непълна информация. Експертите и организациите, работещи в региона, са единомислещи: до момента в който няма задоволително данни, свързани със замърсяването, резултатите ще закъснеят. Резултатът въздейства на всички — жителите и гостите на София и покрайнините се обричат на живот в рискова за здравето среда.

“Ще засегнем тематики, за които доста малко се приказва обществено. А те са фундаментът, от който зависи дали ще дишаме чист въздух. Изглежда, че всичко си знаем, само че в действителност не е по този начин и това си проличава в неналичието на ефикасни ограничения за възстановяване на качеството на въздуха. ”, споделя Ивайло Попов от “За Земята”.

Решения, несъмнено, има, по тази причина цивилен организации и специалисти се фокусираме върху всичко, което не знаем за замърсяването на въздуха и ще предложим решения по какъв начин да променим това. Темите, които събитието ще засегне, са обществения и икономическия аспект с акценти върху здравето, превоза, отоплението, развиването на града и въздействието върху хората. Урбанистът доктор Ангел Буров, основен помощник в Университета по архитектура, строителство и геодезия ще засегне приноса на автомобилния трафик към замърсяването на въздуха и ролята на зоните с ниски излъчвания. Резултатът от неналичието на данни е изключително забележим в численото моделиране и на това ще обърне внимание доцент Ренета Димитрова, учител в катедра Метеорология и геофизика на Софийския университет. Анализ на здравните последствия от замърсяването на въздуха ще направи пулмологът доктор Александър Симидчиев. Ивайло Попов от “За Земята” ще приказва за неналичието на основна информация във връзка с битовото отопление с твърди горива, което с право се смята за един от главните източници на нездравословни излъчвания на фини прахови частици в София, а и в страната. Той ще изясни и какви стъпки следва да се подхващат, с цел да познаваме по-добре тематиката. Очакваме финално удостоверение за наличието на Йоана Христова, заместник-кмет по направление „ Зелена система, екология и земеползване” на Столична община.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР