Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е

...
Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е
Коментари Харесай

Инфекциозна болница в столицата е на предела си |

Проблемът с леглата стартира да става осезателен. Болницата ни е на лимита на опциите да приема пациенти ", сподели пред БНР доктор Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Той посочи, че в здравното заведение има единични свободни кревати, които са освободени от пациенти, които всекидневно се изписват, само че доста бързо се запълват - даже в границите на едно дежурство.

Според доктор Вълков увеличението на броя на леглата не е решение, тъй като казусът с дефицита на медици е настоящ в цялата страна.

" Доброволците са решение, въпреки и частично, тъй като умората в екипите е голяма. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, в сравнение с с лекарите. Сестрите са на лимита на опциите си ", разяснява доктор Вълков.

Той посъветва посъветва пациентите със признаци да се свържат с персоналните си лекари и да се вършат проби единствено на тези, които имат разгърната клиника.

Медикът сподели още, че подхванатите противоепидемични ограничения са задоволителни, в случай че се съблюдават прецизно. Той обаче уточни, че не вижда в обществото терзание от повишаването на случаите и това е проблем.

Д-р Трифонов напомни, че в Инфекциозна болница е основан и Координационният център за систематизиране на пациенти с ковид и показа, че заради това там могат да се видят пациенти във всеки стадии на заболяването и с друго протичане на болестта.

Готови ли са профилираните лечебни заведения да се включат 

Заповедта на здравния министър всички лечебни заведения в алените зони да отделят 10% от потенциала на леглата си за лекуване на ковид провокира спорни реакции измежду ръководителите на лечебни заведения.

Пред БНР доктор Гергана Коларова, шеф на Първа АГ болница разяснява, че сходно решение не е реалистично:

„ Ние приготвяме част от леглата, които имахме по наставление от СРЗИ за родилки или бременни, които са неусложнени, само че 10 на 100 от леглата – това е твърдо нереалистично. Дали сме това свое мнение до здравните управляващи, само че нямаме отговор и чакаме в допълнение предписание по въпроса “, уточни доктор Коларова.

Ако родилка е с ковид, ще се наложи да остане по-дълго в отделението за лекуване, защото тя може да не е в неприятно положение първоначално, само че в следствие да се утежни, изясни шефът на АГ болничното заведение и добави, че по тази причина би трябвало да се обособи друго място, където да се настаняват тези дами – в една болница, на едно място, където да получават съответни за това заболяване грижи “.

Д-р Гергана Коларова акцентира, че в болничното заведение нямаме нито пулмолог, нито инфекционист. Търсят такива експерти, само че още не са разкрили. Имали са случай на родилка с ковид, която е била преведена в друга болница.

Към момента лечебното заведение е отделило единствено три кревати за бременни и родилки с ковид.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР