Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, затова

...
Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, затова
Коментари Харесай

Нено Димов: Качеството на въздуха е проблем на бедността, затова правителството работи за повишаване на доходите

Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, по тази причина измежду главните цели на държавното управление е повишение на приходите на популацията. Това сподели през днешния ден министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на Европейската конференция за качеството на въздуха SOFAIR, проведена от Столичната община със съдействието на Съвместния проучвателен център към Европейска комисия.

„ Основният приоритет на Министерство на околната среда и водите за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Това беше съществена тематика и по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Неслучайно въздухът, тъй като той е един от най-съществените проблеми на околната среда или по-точно на градската среда и визира качеството на живот и здравето на гражданите”, сподели министър Димов. Той добави, че казусът има обществен, стопански и учебен аспект, обгръща цялостен набор, който покрива манталитета на страната и хората в нея.

Данните от мониторинга в другите квартали демонстрират, че казусът е съсредоточен там, където са съсредоточени хора с незадоволително положителни стопански благоприятни условия. „ Околната среда и по-конкретно качеството на въздуха стабилно се усъвършенстват единствено, когато имаме положително икономическо развиване. Затова ограниченията би трябвало да бъдат ориентирани към възстановяване на стандарта на хората “, изясни министър Димов.

Той напомни към този момент настоящите промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух и условията за качествата на горивата – когато се употребява по-качествено гориво, има по-голяма топлота и по-малко замърсяване на въздуха. Втората основна смяна в закона е обвързвана с условието от кметовете на съответни резултати, а освен осъществяване на стратегии за по-добро качество на въздуха. Със съдействието на Световната банка е готова Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година, която разпознава като съществени източници на замърсяване битовото отопление и превоза, на второ място – стопанската система и промишлеността.

С няколко общини към този момент бяха подписани съглашения по Оперативна стратегия „ Околна среда “ за финансиране на съответни ограничения. Столичната община ще получи над 44 млн. лева, които ще бъдат вложени за замяна на отоплителните уреди в семейства, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

„ Правим всичко допустимо посредством спестявания да осигурим средства и за други общини, търсим благоприятни условия за финансиране и от бюджета “, добави министър Димов.

За интервал от 8 години – от 2011 година до 2018 година, с близо 60% са намалели превишенията в станциите за мониторинг на качеството на въздуха в страната по индикатора ФПЧ10. „ През 2011 година единствено в 9 от 38 станции е била реализирана нормата за средноденонощното превишаване на годишна база, което е 75% крах.

През 2018 година 29 от тях ги реализират, което е 75% триумф. От минус 75% до плюс 75% за осем години, това е незабравим резултат “, безапелационен беше министър Нено Димов. Той добави, че за тригодишен интервал в няколко от пунктовете за мониторинг на територията на Столичната община има доста усъвършенстване на качеството на въздуха. За образец той уточни станцията в кв. „ Дружба “, където през зимния сезон 2016-2017 година е имало 68 превишения, а през сезон 2018-2019 година са в пъти по малко – 16. В станцията в „ Младост “ превишенията са намалели от 46 на 32. И двете станции към този момент покриват нормите съгласно законодателството. При станциите в кв. „ Павлово “ и „ Хиподрума “ също се следи сериозен спад на превишенията. По думите на министър Димов данните за Столичната община демонстрират сериозен триумф, за който поздрави кмета Йорданка Фандъкова и екипа ѝ. От своя страна, тя заяви, че са обезпечени към 60 млн. лева за поддръжка на семействата и замяна на системите за отопление в домовете им през идващите три години.

Министър Димов добави, че от 28 общини, включени в Решението на Съда на Европейски Съюз от 2017 година, 6 към този момент покриват нормите и са отвън наказателната процедура (Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Гълъбово и Стара Загора). По предварителни данни за 2018 година в Ловеч, Варна и Димитровград също се чака да е реализирано сходство.

Във видеобръщение еврокомисарят по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела съобщи, че замърсяването на въздуха към момента е един от огромните проблеми в Европа, по тази причина поддържа конференцията SOFAIR като сполучлив метод за обмяна на положителни практики при решаването му.

„ Необходими са повече градове като София, които да са доста дейни в плановете за възстановяване чистотата на въздуха. Първото и най-важно обръщение е да се покачва осведомеността. Ролята на локалните органи на властта е да подхващат повече дейности в това отношение “, сподели при откриването на конференцията и Марко Маркула, зам.-председател на Европейския комитет на районите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР