Проблемът с използването на услуги, зависими от клетъчната мрежа, е,

...
Проблемът с използването на услуги, зависими от клетъчната мрежа, е,
Коментари Харесай

Неподозираните „екстри” на свързаните коли

Проблемът с потреблението на услуги, подвластни от клетъчната мрежа, е, че си подвластен от мрежата. А най-много си подвластен от себе си, с цел да схванеш всичко това в точния момент...

Така нареченият „ интернет на нещата ” прави живота ни много елементарен, само че единствено на пръв взор (снимка: CCO Public Domain)

Интернет на нещата постепенно и несъмнено настава в действителността. Бойлери, които се ръководят през интернет, подгряват вода за банята ни, умни лампи ни посрещат вкъщи светнали в колорит, който сме им поръчали онлайн, а непрекъснато свързани коли ни возят интелигентно, като оказват помощ с пресмятане на направления и обезпечават интерактивни занимания за пасажерите. Но обвързваните коли на новото време имат и някои неподозирани екстри. И би трябвало да сме наясно с тях.

Когато интернет връзката прекъсне или когато приложението „ забие ”, оставаме посред пътя. А от време на време това може да се окаже много заплетена обстановка. Преди няколко дни огромен брой притежатели на Tesla се оказаха „ в капан ”, когато обслужващ сървър на системата за ръководство на колите се срина и остави хората без опция да отключат колите си. Много от тях се оплакаха в Twitter.

„ Колата е заключена и не мога да вляза към този момент 12 минути. Защо е толкоз мъчно да се приказва с човек от поддръжката на Tesla? ” – пита консуматор с псевдоним briango. „ Ей, Tesla, сървърът ви е паднал и ние сме със заключена кола. Какво ви става? ”, пита и Melissa Chan. „ Ей, Мъск, Tesla, заключена ми е колата. Приложението на телефона не реагира. Излязох от него, след това влязох отново, а то ми споделя, че нямам кола?! ”, недоволства консуматор на име BuffalloWarrior.

Онлайн отключване

Още доста хора се оплакаха от неналичието на услугата на Tesla. Проблемът продължи няколко часа, описа The Next Web. Тези, които имат смарт-карта за отключване на колата, вероятно са си решили казуса, като са изоставили уеб-приложението и са употребявали картата. Но тези, които разчитаха единствено на телефонното си приложение, трябваше да почакат още.

Случаят с падналия сървър на Tesla е единствено едно увещание, че нещата, които разчитаме да отключваме, заключваме, включваме и изключваме през интернет, не постоянно ще са на наше разположение по този начин, както сме привикнали от предишното.

Насред пустошта

И в случай че тези, които са имали проблем да отключат своята Tesla, вероятно са били пред дома си или в работата си, то други хора с други коли са виждали и други проблеми. Момиче на име Ани Лоури е един от тях.

Преди няколко дни Ани отива на разходка измежду природата с бебето си, сестра си и шурей си. Возят се с кола, взета чартърен посредством услуга, сходна на Uber – Zipcar. Когато вземат решение да си тръгнат, схващат, че колата им не може да се отключи. Бебето плаче, морето бучи, слънцето припича, но телефоните нямат достъп до мрежата и не могат да изпратят до колата по този начин нужния сигнал за отключване.

Проблемът е двоен – не стига, че колата не може да се отключи, само че поради неналичието на обсег няма и по какъв начин да се повика помощ. Ани, бебето и роднините й са „ заключени ” посред пустошта.

Свързаните неща

С възхода на услуги като Uber и доста други сходни, наши движимости се оказват частици от комплицирани, взаимосвързани мрежи, които зависят от непрекъснатата съгласуваност. Колата е част от мрежа. Кафе-машината е част от мрежа. Бойлерът е част от мрежа.

И както компютърът може да „ забие ” или да остане без интернет, по този начин и колите, кафе-машините и бойлерите могат да се окажат неработещи поради софтуерен проблем, паднал сървър или пък липса на мрежа.

Но в случай че неработещата кафе-машина е релативно дребен проблем, да се озовеш с колата далеко от вкъщи и без връзка със света е много по-неприятно.

Неподозирани обстановки

В последна сметка Ани с бебето и роднините си съумяват да стигнат до близко населено място, да се обадят за помощ и най-после да приберат колата благодарение на два репатриращи камиона, употребявани поредно.

Ани се замисля какъв шанс има. Можеше да е сама и без поддръжката на сестра си и шурей си. Можеше да се окаже, че няма храна и вода за бебето си. Или още по-лошо – да е подвластна от животоспасяващи медикаменти, които са заключени вътре в колата.

Не по-малко неприятна история се случва на Том Коутс, който употребява Zipcar, с цел да посети далечен от града филиал на музей. Той паркира колата в подземния паркинг на музея. Когато взема решение да си тръгне, схваща, че там няма покритие на клетъчната мрежа – колата няма по какъв начин да се отключи.

Том е в плен на музея. Слънцето отива към залез, последните гости си потеглят, пазачите нервно обикалят в близост. След като излиза отвън гаража, Том се обажда 17 пъти на компанията, търсейки помощ за изваждането на колата от подземния паркинг.

Здравословна доза недоверчивост

Накратко, по този начин нареченият „ интернет на нещата ” прави живота ни много елементарен, на пръв взор: махваш с карта над читател и подкарваш колата под наем; докосваш приложение с пръст и публикуваш статус; прокарваш чип пред датчик и влизаш в офиса.

Но казусът с потреблението на услуги, подвластни от клетъчната мрежа, е, че си подвластен от мрежата. А най-много си подвластен от себе си, с цел да схванеш всичко това в точния момент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР