Проблемът с инсулините не само не е решен със забраната

...
Проблемът с инсулините не само не е решен със забраната
Коментари Харесай

Въпреки забраната за износ проблемът с липсата на инсулин се задълбочава

Проблемът с инсулините освен не е решен със възбраната за износа им, а се задълбочава. Това уточни пред Нова телевизия председателката на Националната асоциация на деца с диабет Елисавета Котова. По време на диалога с нея стана ясно, че в някои градове в страната аптеките изобщо не разполагат с инсулин и пациентите са принудени да вървят до прилежащи градове, с цел да си го набират.

„ Липсата на инсулин е от няколко месеца и за жалост казусът не се взема решение, а се задълбочава. Инсулин няма и ти си заставен да обикаляш в личния си град аптеките, с цел да го откриеш. Факт е към този момент, че даже в личния си град, обикаляйки няколкото аптеки, ти не можеш да го намериш и се принуждаваш да го търсиш в прилежащи на теб градове “, уточни Котова.

Темата разяснява и изпълнителната директорка на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) Боряна Маринкова. Тя означи, че след четири дейни месеца възбрана за експорт на инсулин би трябвало, ако казусът е точно в износа, той да е от дълго време решен. Тъй като обаче това не е по този начин, „ към този момент имаме тотално доказателство, че някъде другаде се крие казусът “, акцентира Маринкова.

Тя заяви за следващ път, че от Асоциацията са задали въпроси към Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) още с влизането в действие на първата възбрана за експорт на инсулини от началото на декември. „ Чакаме информация четвърти месец – питаме по ЗДОИ какъв брой са доставените количества в България, какъв брой се внася, дава отговор ли това на потребностите, какъв брой се изписва, от рецептите – това, което изписват лекарите и това, което се отпуска на пациентите – какъв брой е разликата. Нека всички да знаем “, сподели тя и добави: „ Инсулините се предписват от доктор и се отпускат против протокол и би трябвало да имаме знак на тъждество, с цел да сме сигурни, че всичко е наред. И тези данни Здравната каса сигурно може да ги даде, както и Министерството. Защо не ни ги демонстрират? “, попита Маринкова.

Тя допусна, че казусът може да е както в доставките, по този начин и във вероятни незаконни практики като куфарна търговия и други „ Има благоприятни условия за надзор и той би трябвало да проработи “, безапелационна беше председателката на БАРПТЛ.

От своя страна Елисавета Котова изрази единодушие с казаното от Маринкова и приключи с думите: „ Тази възбрана не прави никаква работа – към този момент три пъти се прави, и какво от това? “
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР