Проблемът с инфлацията подкопава шансовете на демократите, които и без

...
Проблемът с инфлацията подкопава шансовете на демократите, които и без
Коментари Харесай

Икономиката е основно притеснение за американците на днешните междинни избори

Проблемът с инфлацията подкопава възможностите на демократите, които така и така водят сложна битка да задържат дребното си преимущество в Конгреса. Поскъпването непрекъснато се подрежда като най-спешният въпрос от март насам в националните изследвания. На напред във времето в съзнанието на американците, когато гласоподават, са тематики, засягащи директно всекидневието им.
Икономиката остава главно терзание за гласоподавателите на днешните междинни избори в Съединени американски щати. Според последните данни инфлацията е достигнала 8.2% през септември на годишна база. Темата подкопава възможностите на демократите, които така и така водят сложна битка да задържат хлабавата си хватка над Конгреса. Според последната прогноза на американския Politico републиканците ще завоюват болшинство в Камарата на представителите, само че Сенатът ще е обект на оспорвана борба.

" Инфлацията непрекъснато се подрежда като най-спешният въпрос от март насам в нашите национални изследвания, като гласоподавателите са недоволни от положението на стопанската система. Това не се отразява добре на партията на власт ", споделя Дъг Шуорц, шеф на Института за изследвания към университета Quinnipiac.
Реклама
На брифинг на Нюйоркския задграничен пресцентър, в който вземат участие редица интернационалните медии, измежду които и " Капитал ", Шуорц показва, че различен фактор, който се демонстрира непрекъснато по време на акцията за междинните избори, е голямата разлика сред партиите по отношение на най-належащите проблеми. " Републиканците поредно означават инфлацията като най-спешен въпрос, до момента в който при демократите това са абортите. По тематиката с абортите две трети от гласоподавателите считат, че абортът би трябвало да бъде легален във всички или множеството щати, а повече от половината споделят, че е доста значимо политическият претендент да споделя тяхната позиция за абортите ", разяснява специалистът. Въпросът закупи такова значение след решението на Върховния съд на Съединени американски щати да отстрани конституционната отбрана за абортите, вследствие на което социолозите започнаха да виждат условия за възстановяване на изборното показване на демократите.
Има големи разлики сред партиите по отношение на най-належащите проблеми.
Що се отнася до външната политика, Шуорц изяснява, че когато в провежданите от неговия институт социологически проучвания на интервюираните се дава лист с значими тематики, измежду които и съветската инвазия в Украйна, тя всекидневно получава доста невисок % като " най-важна тематика, пред която през днешния ден е изправена страната ". " Тоест външната политика не е измежду водещите цели. Американците не я наблюдават от близко и тя не е на предно място в съзнанието им, когато гласоподават. В този случай по-скоро става въпрос за неща, които засягат всекидневието им, като да вземем за пример инфлацията ", споделя Шуорц.
Колко огромна ще е алената вълна
Директорът на Института за изследвания към университета Quinnipiac показва, че преди шест месеца множеството политически анализатори са очаквали огромна републиканска вълна, сходно на случилото след две години от ръководството на Доналд Тръмп през 2018 година - огромна демократическа вълна, или при Барак Обама през 2010 година - огромна републиканска вълна. " Тогава множеството специалисти си споделяха - ниско утвърждение за Джо Байдън, висока инфлация, историческа наклонност, значи ще има огромна републиканска вълна. На този стадий множеството политически наблюдаващи споделят, че тя няма да бъде толкоз огромна, само че републиканците се нуждаят единствено от пет места, с цел да завоюват Камарата на представителите, което в реалност не е доста ", разяснява Шуорц.
Междинните избори обичайно са референдум за представянето на сегашния държавен глава (тоест Байдън) и на неговата партия Източник: Reuters Реклама
По думите му главното разбиране в този момент е, че преимуществото е на страната на Републиканската партия във връзка с долната камара на Конгреса. Но обстановката не е 100% сигурна. " Няколко фактора оказват помощ на демократите. Единият е решението за анулация на федералното право на аборт, което имаше голямо въздействие. Повечето американци са срещу това решение и в действителност за демократите това е въпросът, изискващ най-спешно внимание. Тук следим огромни разлики по сексуален симптом - дамите са доста по-склонни да гласоподават за демократически претендент спрямо мъжете ", декларира Шуорц.

Друг фактор е Тръмп, който преди дни направи един от най-силните си подмятания до този миг, че може още веднъж да се кандидатира за президентския пост през 2024 година " Той продължава да е възприеман отрицателно от множеството американци и в този момент е в светлините на прожекторите поради следствието за класифицираните документи, конфискувани от имението му във Флорида, както и поради следствието за щурма на Капитолия. Така че Тръмп е фактор, което е извънредно за междинни избори, тъй като те обичайно са референдум за представянето на сегашния държавен глава и на неговата партия ", споделя Шуорц. Този път обаче доста хора си мислят и за Тръмп и по тази причина социолозите настояват, че това са едни необикновени избори с доста смесени сигнали.
Ще познаят ли социолозите
Сега въпросът е дали ще има още едно противоречие в социологическите прогнози като това от президентските избори през 2020 година, когато беше подценено какъв брой добре ще се показа Тръмп. " След вота нямаше ясна причина за този пропуск, само че това, което мога да ви кажа от проучванията на Quinnipiac, е, че регистрирахме извънредно висок брой гласоподаватели, които не ни дадоха отговор по какъв начин са дали своят вот в края на акцията. Оттогава ние променихме процедурата си. Ако хората не ни дадат отговор по какъв начин ще гласоподават, измислихме няколко нови следващи въпроси, които да ни оказват помощ да получим отговор ", показва Шуорц.
Сега социолозите настояват, че това са едни необикновени избори с доста смесени сигнали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР