Проблемът с дефицита на кандидати за военна служба не излиза

...
Проблемът с дефицита на кандидати за военна служба не излиза
Коментари Харесай

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев пред „Труд“: Модерните патрулни кораби ще бъдат сбъдната мечта и гордост за офицери и матроси

Проблемът с недостига на претенденти за военна работа не излиза от вниманието на ръководителите и командирите от Министерството на защитата и Българската войска


2019 е юбилейна година за Военноморските сили на България. Бойният ни флот празнува 140 години от основаването си и 60 години вертолетна авиация на летище “Чайка “. За идните празници, за присъединяване в интернационалните учения и за упованията за модерните многофункционални патрулни кораби беседваме с командира на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев.

– Контраадмирал Петев, в актуалната година бойният флот ще празнува няколко юбилея. Как ще бъдат маркирани тези годишнини?
– Тази година, която ще премине под знака на 140-та годишнина от основаването на Военноморските сили, е наситена със значими събития от историята на флота.
Преди няколко дни с тържествено заседание отбелязахме 120 години от основаване на така нареченото тогава „ Управление на флота “. Оттогава и до момента тази съществена флотска конструкция съществува съвсем без спиране и това е Щабът на Военноморските сили. На 28 февруари Представителният духов оркестър навършва 135 години от своето основаване. По случай празника си флотските музиканти ще изнесат концерт за жителите и гостите на Варна. На 14 октомври морската вертолетна авиобаза ще празнува 60 години от основаването на противолодъчна вертолетна авиация, основана на летище „ Чайка “. Морските летци приготвят въздушни демонстрации за юбилея, а преди него чакат да получат и нова техника – един вертолет АS 365 Doufin N3+. През тази година се навършват още 10 години от повдигането на Военноморския байрак на Република България на фрегата „ Верни “ и минен ловджия „ Цибър “, 30 години от повдигането на Военноморския байрак на Република България на фрегата „ Смели “ и корвета „ Бодри “.

На 11 август военният флот празнува 140 години от основаването си. Празничните мероприятия ще са многочислени и включват церемонии и ритуали в град Русе и множеството Черноморски общини. Специално за юбилея във Варненския залив ще проведем учението „ Парад 2019 “. Ще бъде валидирана пощенска марка. Съвместно с Военноморският музей ще проведем конкурс за написване на есе „ 140 години Военноморски сили “ измежду възпитаници от междинните класове.

– През февруари се чакат офертите за построяването на двата многофункционални патрулни кораба за Военноморски сили. Колко са средствата след направената актуализация по този план и ще бъдат ли привлечени повече претенденти в публичната поръчка? Да чакаме ли българско присъединяване?
– В резултат на питане на някои от компаниите- евентуални участници в плана, срокът за даване на предложения беше продължен до месец април. Макар че всяко закъснение е сериозно за Военноморските сили, това удължение ще даде опция за присъединяване на по-голям брой компании в границите на авансово избраните седем с решение на Министерски съвет, като по този метод ще се увеличи конкуренцията. Възможността да избираме сред повече предложения ще разреши на Република България и Военноморски сили в частност да получат най-хубавия артикул на най-ниската цена. Съгласно обновения план за капиталов разход покана за даване на предложения е изпратена и до българската компания „ МТГ-Делфин “ и несъмнено, чакаме и тяхното присъединяване в процедурата. Освен това, главно условие по плана е най-малко един от корабите да бъде издигнат в Република България. Това значи, че при всички положения българската корабостроителна промишленост ще бъде заета с плана или като главен реализатор, или като подизпълнител на задгранична компания.

– Колко ще коства планът?
– След направената актуализация отделените финансови средства по плана са 984 милиона лв. с включено Данък добавена стойност.

Следва да се означи, че съществуват обилни разлики сред метода на осъществяване на процедурата за бойните самолети за Военновъздушни сили и многофункционалните кораби за Военноморски сили. В първия случай става дума за междудържавен контракт и оценка на офертата на два стадия, до момента в който при плана за многофункционален модулен патрулен транспортен съд участниците са обособени корабостроителни компании и оценката се прави на един стадий от Междуведомствена работна група. При оценката на офертите ще се вземат под внимание както предлаганите качества, по този начин и дълготрайната поддръжка на корабите и предложенията за съдействие с българската промишленост. Процедурата е направена по този начин, че да се търсят освен изгоди за Военноморските сили, само че и за Р България в дълготраен проект.

– Винаги сте подчертавал, че това е извънреден капиталов план, освен за защитата, армията, само че и за хората? Защо?
– Безспорен е позитивният капацитет, който носи в себе си планът за изграждане на многофункционални патрулни кораби във връзка с защитата на страната. Строителството на патрулните кораби на територията на България ще има своя стопански подтик, изразяващ се в обезпечаване на трудова претовареност както при самото изграждане, по този начин и в съпътстващите действия на по-нататъшната поддръжка на корабите. Така че е явен позитивният обществен резултат освен върху директно заетия с реализацията му човешки запас.

Въвеждането на новите платформи в състава на Военноморските сили персонално аз преглеждам и в мотивационен аспект. От една страна, това е спомагателният тласък за офицери, старшини и матроси, намиращи се сега в строя. Многофункционалните патрулни кораби ще дадат опция на тези хора да се допрян до новите технологии в актуалното корабостроене. За огромна част от военнослужещите това ще е сбъдната фантазия и мотив за горделивост, че са служили на борда на съвременен български военноморски съд. От друга страна, евентуален резултат ще има и върху по-младите генерации. Новите платформи със заложените в тях модерни технологии и съответни за сегашното условия за военна работа би следвало да се оценят от младежите като добра опция за професионална реализация.

– Увеличен ли е бюджетът на Военноморски сили за 2019 година? Ще има ли опция и за рационализация на наличната бойна техника, за която Вие като пълководец сте казвал, че има потребност?
-Бюджетът за 2019 година не се отличава от предходните години. Разбира се, разпределението на средствата в бюджета на МО към момента не е завършило и е допустимо в допълнение финансиране и обезпечаване на извънредно нужните за поддържането на бойните качества на флота финансови средства. Изготвения от държавното управление План за повишение на разноските за защита до 2024 година е стъпка в вярната посока за обезпечаване на нужните запаси.

На база на сегашния бюджет сме насочили напъните си към възстановяване на системата за морско наблюдаване, поддържане и развиване на качествата на патрулните и противоминните сили, специфичните сили на Военноморски сили и комуникационно-информационното обезпечаване на флота.

– Бойният флот ще се включи в плануваните 11 интернационалните учения през годината. Кои са най-важни и за какво?
– Всички интернационалните учения с присъединяване на Военноморските сили на Р България са значими за нас. Освен обичайното националното военноморско обучение с интернационално присъединяване „ Бриз 2019 “, на което нашата страна ще бъде хазаин през юли тази година, военният флот следва да взе участие в учения с персонален състав и техника в Черно, Егейско, Йонийско и Средиземно море. През март участваме в българо–румънското противоминно обучение „ Poseidon 19 “, което тази година се възнамерява и организира от Военноморски сили на Румъния. Същият месец е годишното противоминно обучение на гръцките Военноморски сили „ Ariadne 19 “ в Йонийско море. През месец април с транспортен съд и двама щабни офицери Военноморски сили вземат участие в противоподводното обучение на Военноморски сили на Румъния „ Sea Shield 19 “. През юли е украинско-американското военноморско обучение „ Sea Breeze 2019 “ в Черно море. В интервала февруари – март с по един офицер в компютърно подкрепяне е противоминното обучение на Военноморското командване на НАТО „ Dynamic Мove 19 “, което ще се организира в Кралство Белгия, и противоподводното обучение на Военноморското командване на НАТО в Средиземно море край крайбрежията на Италия. През месец юни група от силите за специфични интервенции на Военноморски сили ще вземе присъединяване в обучение на силите за специфични интервенции (ССО) „ Black Swan 19/Troyan Footprint – South 19 “, като водещи структури са командването на ССО на Съединени американски щати в Европа и командването на ССО на Унгария. Учението ще се организира на териториите на няколко европейски страни в това число и България. През месец октомври участваме с един офицер в противоминното обучение на турските Военноморски сили „ Nusret 19 “ в Егейско море, по-късно в силите за специфични интервенции на Военноморски сили на Гърция „ Aegean Seal “.

Паралелно с присъединяване в интернационалните учения за 2019 година е планувано 3 кораба от Военноморски сили – една фрегата и два противоминни кораба, да вземат участие в състава на Втората непрекъсната военноморска група на НАТО и Втората непрекъсната противоминна група на НАТО. През есента на тази година 1 фрегата ще вземе присъединяване в интервенцията на НАТО по морска сигурност „ SEA GUARDIAN “.

– Отново ще Ви запитвам за интереса на младежите към матроската специалност? Как ги притегляте и какъв брой са оповестените позиции през тази година?
– Със страдание ще кажа, че от извършените състезания през 2018 година за приемане на военна работа се прави констатацията, че ползата на младежите към специалността не е на мечтаното равнище, без значение че понижаване на непопълнението с персонален състав във Военноморски сили е към този момент факт. Проблемът с недостига на претенденти за военна работа е въпрос, който не излиза от вниманието на ръководителите и командирите от Министерството на защитата и Българската войска. През 2019 година по обединен проект на комуникационно-информационната акция на МО „ Бъди боец “ ще се проведат редица мероприятия – концерти, осведомителни тържища, фотоизложби и други всеобщи събития за привличане на повече претенденти за военна работа. Видовете въоръжени сили ще вземат присъединяване със неподвижен и динамичен показ на военна техника, въоръжение и военно съоръжение, в които естествено ще се включат и Военноморските сили. Кампанията ще има страници в известната за младежите среда на обществените мрежи – Инстаграм и Facebook.

Военноморските сили правят нужните разбори и планове за окомплектоването с военнослужещи през 2019 година В взаимозависимост от обезпечените запаси за личен състав ще се дефинира и броят на оповестените длъжности за приемане на военна работа през годината. Очакванията за окомплектоване са до 150 длъжности.

Нашият посетител
За над 30 години военна работа контраадмирал Митко Петев е заемал 18 офицерски длъжности. Завършил е два пъти ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров “ – специалностите „ Радиолокация за Военноморски сили “ и „ Корабоводене за Военноморски сили “, три колежа на Военноморски сили в Съединени американски щати в Нюпорт и Норфолк. Военноморската му кариера е предходна през командирските мостици на фрегата, на дивизион патрулни кораби, отпред на военно-морските бази, като шеф на Военна академия „ Г.Раковски “. От 2015 година оглавява Военноморските сили на Република България. Има задгранични задачи в чужбина, в това число щабен офицер по обмисляне на ученията в Стратегическото командване на НАТО в Атлантика. Има награден знак „ За вярна работа под знамената “ – IIІ степен и „ За отлична работа “-I степен. Владее британски, френски, немски и съветски език. Семеен с двама сина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР