Проблемът с дълга на Китай ще се влоши тази година,

...
Проблемът с дълга на Китай ще се влоши тази година,
Коментари Харесай

Китайският дълг ще нарасне тази година, но поне банкирането в сянка ще намалее: Morgan Stanley

Проблемът с дълга на Китай ще се утежни тази година, съгласно американската капиталова банка Morgan Stanley, само че се чака Пекин да ръководи по-добре рисковете на хората да заемат средства от неофициални канали този път, спрямо преди години.

Дългът на Китай в съответствие с нейнатата стопанска система се чака да се увеличи с три до четири процентни пункта, декларира основният икономист по китайската стопанска система Робин Синг от CNBC.

" Този път е малко по-различно, тъй като те употребяват по-управляеми или транспарантни лостове, вместо да се възползват още веднъж банкирането в сянка ", споделя Синг, добавяйки, че китайското държавно управление усилва квотата на локалните специфични облигации, които са подкрепени от страната.

Банките в сянка се отнасят до действия, осъществявани от финансови компании отвън формалния банков бранш и затова подлежат на по-ниски равнища на регулаторен контрол и по-високи опасности.

Държавните банки нормално избират кредитирането на компании, притежавани от държавното управление, които се смятат за по-безопасни кредитополучатели от частните компании. В резултат на това частните компании се обърнаха към банкирането в сянка, което способства за общите равнища на дълга на Китай.

" Въпреки краткотрайното повишаване на съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт, то е доста по-лесно управляемо и транспарантно от интервала 2013 - 2017 година, когато банките в сянка са увеличаваха ", заключи Синг.

Втората по величина стопанска система в света се пробва да понижи зависимостта си от дълг и да затегне регулациите, с цел да форсира намаляването на задлъжнялостта.

Търговската война обаче пречи на напъните ѝ да почисти големите си равнища на дълга, защото Китай търси способи за увеличение на забавящата се стопанска система, наранена от американските мита за китайския експорт.

Икономистите настояват, че страната е лимитирала напъните за понижаване на задлъжнялостта и вместо това вкарва стимулиращи ограничения в опит да поддържа стопанската система си.

" Данните за януари демонстрират, че по-храбавата парична и финансова позиция е почнала да води до по-голямо кредитиране в действителната стопанска система ", споделя Луис Куджис, икономист в Oxford Economics.

Банките са отпуснали рекордните 3,57 трилиона юана (530 милиарда долара) в нови заеми през януари, което отразява " натиска от управляващите за увеличение на кредитирането на корпоративния бранш, изключително на частния бранш ", споделя Куджис.

Въпреки това той чака увеличението на общия растеж на заемите за годината до края на 2019 година да бъде по-умерено - на към два процентни пункта.

Добрата вест е, че тласъците ще стартират да дават резултат през второто тримесечие на тази година, споделя Синг.

" Икономиката към момента е много слаба през първото тримесечие... все пак виждаме засилени старания за облекчение от страна на политиците ", споделя той. " До второто тримесечие на тази година считаме, че действителната икономическа интензивност ще стартира да се усъвършенства, защото тласъците ще стартират да работят. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР