Проблемът с боклука на София няма да се реши с

...
Проблемът с боклука на София няма да се реши с
Коментари Харесай

Демократична България: Изборите ще са референдумът за боклука на София

Проблемът с боклука на София няма да се реши с референдум, както предлага Мая Манолова, а с използване на европейските практики за ръководството на отпадъците. Най-големият референдум са самите избори - Това се споделя в позиция на претендента за кмет на " Демократична България " Борислав Игнатов във връзка вчерашната самодейност на подкрепената от Българска социалистическа партия гражданска кандидатка Манолова за референдум по тематиката. От ГЕРБ дадоха отговор, че решението е необратимо след публичните разисквания и екооценката на плана, а Манолова е некомпетентна по тематиката.

От самото си основаване " Демократична България " се афишира срещу актуалната идея за ръководство на отпадъците на София, в края на която би трябвало да застане скъпо и безсмислено оборудване за изгаряне на така наречен " РДФ-гориво ", напомня Игнатов. Предупреждавали сме неведнъж, че работата на Завода за механично и биологично отнасяне на отпадъците (ЗМБТ) е белязана от тежка неяснота. Между числата, които откриваме на занемарения му уебсайт, годишните отчети за активността, изпратени в Министерство на околната среда и водите, и отговорите на общината по ЗДОИ - изплуват непрекъснати разминавания в размер на стотици хиляди тонове отпадък, които потъват тук-там като Долни Богров – едно от многото сметища в страната в безконечен развой на " рекултивация ", които постоянно приключват със " самозапалване ", написа той.

Същевременно, заради феномена на общата железна кофа и отсъствието на разделно събиране, създаденото РДФ-гориво в ЗМБТ е с ниски калорични качества, висок % негорими примеси и висока мокрота, което принуждава потребителите му – главно циментовите фабрики, да го смесват с вносни боклуци, осведоми претендентът за кмет на " Демократична България ".

Гражданите би трябвало да знаят, планът за столичен инсинератор би бил последният в историята структурните фондове на Европейски Съюз, тъй като грантове за изгаряне на боклуци след 2020 година не се плануват. Не е чудно, че планът стои на трупчета в Брюксел от края на предходната година, макар бодряшките пояснения на екипа на госпожа Фандъкова, че утвърждението ще пристигна всеки миг, се споделя в мнението на Игнатов.

" Демократична България " се афишира срещу " морално остарелия, неефикасен и несъответен с настоящото екологично законодателство план за столичен инсинератор ", който, съгласно политическата групировка, ще добави нов източник на ФПЧ във въздуха на София, както и цялостен букет от други замърсители. " В нарушаване на закона, инсинераторът ще изгаря боклуци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невероятно достигането на условията, заложените в пакета от ограничения за кръгова стопанска система на Европейски Съюз ", предизвестява претендентът за кмет.

Политическото обединяване упорства неотложно да бъде прекъсната новата социална поръчка за сметосъбиране, тъй като " тя фиксира досегашния неуспех в ръководството на отпадъците за нови 5 години напред, за съвсем 500 милиона ". От поръчката ще завоюват единствено другарските кръгове на властта, а жителите получават повече от същото - неприятна услуга, несправедлива такса боклук и корупция, предизвестява Игнатов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (101)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР