Проблемът с блокирането на Търговския регистър е заради занижен контрол.

...
Проблемът с блокирането на Търговския регистър е заради занижен контрол.
Коментари Харесай

Експертът Ясен Танев обясни много ясно защо е възникнал сривът на Търговския регистър

Проблемът с блокирането на Търговския указател е поради занижен надзор. Това е позицията на Ясен Танев, експерт от киберсигурност, който в ефира на bTV посочи, че не става дума за хакерска офанзива.

Не е било хакерска офанзива съгласно мен. Това е проблем обвързван със занижен надзор и дейното наглеждане на публично значима инфраструктура, уточни той.
За комерсиалния указател разбрахме, че е развален масив, който съхранява данните. Той е плануван вярно - при концепцията се споделя да се употребява масив, не дискове и има топъл запас, който се включва. В архитектурата му има още едно вместилище на данни в София. Данните се съхраняват и в конфиденциален център за възобновяване на работата при произшествия като този. По дизайн нещата е трябвало да се случат добре, изясни експертът и добави, че е липсвало копие, което да бъде възобновено незабавно и аварийният център евентуално не е работил.
Танев добави, че би трябвало да се отговори на въпроса кой от заложените процеси не се е случил. „ Няма неприятно да дефектира система и да бъде възобновена, само че има проблем, че обществото не е осведомено. Навремето ни икономисаха детонацията в Чернобил. Не била да се губи доверие в държавата”, добави Танев.
Той обърна внимание на ниското възнаграждение в държавния IT бранш.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР