Проблемът с бездомните животни у нас стигна и до Брюксел.

...
Проблемът с бездомните животни у нас стигна и до Брюксел.
Коментари Харесай

Евродепутатите шокирани от проблема с бездомните животни у нас

Проблемът с бездомните животни у нас стигна и до Брюксел. Мисия на Европейския парламент ще дойде в България, с цел да се запознае в детайли със обстановката. Това стана ясно, откакто 18 български неправителствени организации внесоха петиция за по-ефективно законодателство и отбрана на животните.

Запознайте се с Перси. Името си котето получава във ветеринарната клиника, в която е оставено преди две седмици. Не единствено тук, само че и в останалите клиники постоянно се оставят бездомни животни. Често в тежко положение, което изисква скъпо лекуване.

Котето е с три счупвания на костите и паразитна зараза. Тъй като страната към момента няма решение за бездомните котки, то добродушно чака своята орис или осиновител с положително сърце. Именно поради случаи като този 18 неправителствени организации поеха нещата в свои ръце и внесоха петиция в Европейския парламент. Петицията е подкрепена със снимков и видеоматериал, който демонстрира нечовешкото отношение към бездомните животни у нас.

България приема Закон за отбрана на животните още през 2008 година, а от 2011-а закононарушенията и насилието над животни са криминализирани. На процедура обаче липсва първокласен надзор и съблюдаване на българското законодателство, безапелационни са зоозащитниците.

През предходната година у нас е имало 24 194 бездомни кучета, което е с 1667 по-малко от броят им през 2016 година Междувременно 15 от общо 265 общини в България към момента нямат признати стратегии за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета. От Столична община обаче считат, че казусът с бездомните животни е съвсем решен.

Контролният орган Българската организация по сигурност на храните регулярно прави инспекции в приютите. През предходната година са осъществени 490 инспекции. Последната такава е била през месец януари.

Докато чакаме от Европа да ни решат проблемите, депутатите от другите страни са сигурни в едно. Необходими са строга регулация, унищожаване на противозаконните развъдници, кастриране и регистрация на всички бездомните животни, както и хуманни условия в приютите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР